Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => Nibe => Ämnet startat av: gbgustaf skrivet 31 oktober 2014, 09:54:48

Titel: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 31 oktober 2014, 09:54:48
Jag har nyss flyttat in i ett hus, där förre ägaren inte verkar ha brytt sig ett dugg om värmepumpens funktion. Till att börja med cirkulerade vattnet bara i hälften av radiatorerna, pga gamla dåliga termostater. Det har jag nu åtgärdat. Nu försöker jag förstå hur jag ska ställa in värmepumpen.

Det som förvånar mig mest nu är att framledning och returledning har samma temperatur, utom just då kompressorn går. Alla radiatorer känns ungefär lika varma, och de har samma temp upptill och nertill (har inte mätt, men det är vad jag tycker mig känna med handen).

Inomhusklimatet är det inget fel på. Det låg stadigt på 23 grader dygnet runt fram till igår. Då ställde jag ner värmekurvan från kurva 10 till kurva 6. Sedan dess har det legat stadigt på 21,5 inne.

Jag har inte bott i hus förut, så jag är nybörjare på det mesta. Är tacksam för alla goda råd jag kan få!
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: SUNE73 skrivet 31 oktober 2014, 10:35:22
Hej och välkommen till forumet!

Du har gjort rätt att säkerställa flöde i samtliga radiatorer och sänka kurvan. Jag rekommenderar dig att skippa termostater utom möjligtvis en i tex ett sovum. Bäst blir det om flödet inte bromsas i någon radiator. Som nästa steg kan du i vinter mäta och justera/optimera temperaturer i respektive radiator, har du 1 eller 2 krets radiatorsystem?
Kontrollera om du har några smutsfilter både på kalla & varma sidan - rengör

Rekommenderar dig att du söker och läser här på forumet om ovan nämnda saker, lycka till och skynda långsamt  tummenupp

En IR termometer kan behövas  :)
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 31 oktober 2014, 10:43:44
Har 2-rörssystem. IR-termometer står redan på inköpslistan.
Det var en firma här i juli (innan jag flyttade in) och gjorde service på värmepumpen, så jag utgår från att filter är kollade.

Jag bytte ventiler på samtliga radiatorer och kör nu utan termostater på de flesta. I vardagsrummet ska jag just sätta in en vedkamin, så där har jag satt termostater, så att radiatorerna stängs av när jag eldar.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: bopakoster skrivet 31 oktober 2014, 10:45:10
Ser att du redan fått bra svar, det här blir lite upprepning.

Du har redan gjort det viktigaste!
-Ställt upp alla termostater (alt montera bort dem).
-Sänkt värmekurvan. Att sänka från 10 till 6 är en rejäl besparing.

Nu kan du börja trimma in enskilda elements flöden, så att inget kortsluter flödet. Det finns flera trådar på forumet som beskriver i detalj hur man gör.
Kortfattat så
-mät temp.skilnad fram retur på varje radiator när VP gått typ 5 min. Om något har avsevärt mindre delta än de andra, ändra den fasta strypningen där så deltat ökar där. Det påverkar flödesfördelningen i alla radar så mät igen (när VP går..) Till slut är flödet balanserat och alla radar ger tillsammans mest värme.
-Höj eller sänk värmekurvan så du är nöjd med innetemperaturen (det tar någon dag tills du fått jämvikt) Om du vill ha svalare i något rum så kan du ställa in termostaten där på önskad temp. Alla andra ska vara helt öppna eller bortmonterade.

Sedan kan du möjligen ge dig på att justera antal gradminuter för att minska antal starter.

Att framledning och returledning har samma temp när VP inte producerar värme är precis som det ska vara, går inte VP så höjs ju inte tempen på värmebäraren.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 31 oktober 2014, 11:10:37
Tack för era svar. Jag har läst om mätning och injustering av radiatorer i andra trådar. Jag trodde att radiatorer ska vara lite kallare i nederkant, och att därmed även returledningen alltid skulle vara lite kallare än framledningen? Har läst om att delta-T på runt 6 grader är lagom. Men jag kanske har missförstått något?

Dum fråga kanske, men vad menar du med att mäta "när VP går". Cirkulationspumpen till radiatorerna går när utetempen är under 16 grader, så den lär gå konstant i några månader nu. Eller menar du att jag ska mäta under tiden som kompressorn i VP går?
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: bopakoster skrivet 31 oktober 2014, 11:33:15
Just det, radiatorerna ska vara kallare i underkant när kompressorn går men inte när den står eller gör varmvatten utan när den gör värme till radiatorerna.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: SUNE73 skrivet 31 oktober 2014, 11:40:55
Ja, radiatorerna ska skilja omkring 6 °C tillopp / retur när vp går "har gått en stund". Därför är denna typ av mätning endast möjlig vintertid. Bra är att dokumentera alla ändringar och mätningar.

Edit: Rekommenderat är att vänta ca 1 dygn mellan varje ändring, just för att kunna mäta effekten av ändringar. Ett hus är som bekant ganska trögt.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Smurfen. skrivet 31 oktober 2014, 11:45:21
Kollar man i loggen så tar det ca 5 min innan returen stiger efter att kompressorn startat så jag tror dina raddar är ok injusterade  tummenupp men kolla ändå man vet inte. Det du ev bör hålla koll på är antalet starter på vp. Kolla start räknaren och kolla igen efter några dagar tycker du det är för många kan du ändra gradminuter för start av kompressor från -60 som du har i dag och är default på Nibe till tex -100 så kommer vp gå lite längre när den väl går men nackdelen är att den kommer värma lite högre över börvärde men i ditt fall tror jag det blir ok.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 01 november 2014, 10:39:28
Det skulle vara intressant att veta ungefär hur mycket el som går åt till uppvärmning, varmvatten, respektive hushållsel. Går det på något sätt? VP har ingen intern elmätare väl? Eller kan man räkna fram det om man noterar drifttimmarna?

Och hur är det med elpatronen i VP? Kan man se eller logga hur ofta den är i drift?

Jag har en extern varmvattenberedare som är kopplad via en egen elmätare, så jag kan se hur mycket den drar.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: bopakoster skrivet 01 november 2014, 11:32:37
Smurfen vet allt om 1245ans möjligheter.
Jah har en 1225a och mäter vad hela VP drar med en extramätare, köpt i webshopen här hos Rickard. Skillnad mot huvudmätare är hushållsel.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Smurfen. skrivet 01 november 2014, 16:37:02
Man kan se antalet timmar kompressorn gått men ska man veta elförbrukningen ska man mäta min 1245 8 kw ligger på ca 2000 watt i snitt men det är i mitt hus med min framledning och brine temp.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Puckonen skrivet 01 november 2014, 22:04:34
Kompressor hos mig drar ca 1700W när framledningen är ca 30 grader, men som Smurfen säger: det är hos mig med mina förutsättningar.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Smurfen. skrivet 01 november 2014, 22:12:06
2000 watt är snitt av både vv och värme endast värmen bör ligga lägre men har inte separat mätning.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 07 november 2014, 20:48:53
Nu har jag mätt och justerat och mätt och justerat osv på strypventilerna på mina radiatorer. Måste verkligen säga att de nya Danfoss-ventilerna är otroligt smidiga att jobba med. Framförallt jämfört med den gamla skit som satt där innan. Jag har nu ett delta på mellan 3,5 och 4,5 på alla radiatorer. Jag får förstås kolla det igen när det har blivit lite kallare ute, för att se om det fortfarande ligger lika bra.

Jag har läst i någon tråd här att delta på radiatorer bör ligga på 5-10 grader, så min första tanke var att hastigheten på cp behöver sänkas något. Men sen insåg jag att Nibe 1245 har en cirkulationspump som automatiskt reglerar varvtalet för att få en bra diff mellan framledning och retur. Och på värmepumpen är delta mycket riktigt 7-8 grader, så det verkar funka. Det förvånar mig lite att delta är så mycket större där än på radiatorerna, men det kanske finns någon bra förklaring?
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Smurfen. skrivet 07 november 2014, 21:09:10
Injustering av raddar är bäst att göra när det är lite kyligare ute så jag tror du kan vara nöjd så länge och jag tror deltat över raddarna kommer öka med ökad framledning.
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Sanntos skrivet 22 november 2014, 11:09:41
Det var en firma här i juli (innan jag flyttade in) och gjorde service på värmepumpen, så jag utgår från att filter är kollade.

Vad kostade det? En värmepump behöver knappast någon service. Däremot behöver kurva ställas in och kanske gradminutjustering  och vvtemperaturändring och liknande, men allt sådant gör man bäst själv, för det kräver en tids observationer. 
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: gbgustaf skrivet 22 november 2014, 11:59:58
Den tidigare ägaren till vårt hus hade ett avtal om årlig service. Vet inte vad de fick betala. Dock verkar servicen enbart berört vp. Att hälften av husets radiatorer hade igensatta ventiler och därmed var iskalla, det har dom inte gjort nåt åt.

Och servicen utfördes i juli. Hur lätt är det att trimma in gradminuter etc då??
Titel: SV: Intrimningsproblem - NIBE 1245
Skrivet av: Puckonen skrivet 24 november 2014, 11:10:10
Intrimning av kurva, flöde, gradminuter etc etc etc är ju det vi lever för så här års på forat.  a:gl Vi hjälper dig så snart det finns frågor, börja med att läsa guider som t.ex. denna:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=48516.0 (http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=48516.0)

Som kuriosa ang furbrukningen (som diskuterades tidigare i tråden) så hade jag vid VV-körning igår ca 2300W på mätaren vid ca 60 graders framledning