Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Per O
« skrivet: 23 november 2014, 22:53:14 »

Hei,

Min 5,5Kw varmepumpe avgir 8KW. Det er ikke rar forskjell på  tryckgas överhettningen og underkylningen. Dersom kompressoren får dårlig smøring blir den varm og stopper. Det er ingen problemer med 40Hz som laveste frekvens. Kjøleteknikere sier at 30Hz er OK, men da må det være elektronisk ekspansjonsventil. Dersom jeg setter min inverter på 30Hz stenger ekspansjonsventilen.
Jeg skal bygge om min varmepumpe. Jeg har fått meg 2 store varmevekslere og jeg har kjøpt elektronisk ekspansjonsventil, suggasstank og receiver. I løpet av vinteren blir min VP totalombygget. Jeg skal kaste kabinettet, og veggmontere komponentene inni mitt tekniske rom ::)

Da vil jeg ha en selvlaget VP med full kontroll på prosessen  :)
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 23 november 2014, 18:22:08 »

Ja, det är just regleringen av expansionsventilen som kan vara lite klurig att få till.
Blir ett par parametrar som skall sitta och det är lätt att få till självsvängningar i systemet.
Oljeretur eller någon form av oljeåterföring behövs.
Det kan göras med oljeseparator.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 23 november 2014, 17:08:48 »

Ja per o
men vad blev den slutgiltiga ökningen av upptagen kyleffekt.
vad händer med tryckgas överhettningen   underkylningen och förångningen och överhettningen av den . har du koll på smörjningen till kompressorn när den går långa tider på låga frekvenser
jag frågar eftersom du kompletterar en befintlig gammal värmepump.
Daikin Nibe tex har säkert full kontroll på processen genom alla drift fall och reglerar med elektronisk expansionsventil.
Med vänlig hälsning
cc
Skrivet av: Per O
« skrivet: 22 november 2014, 20:44:12 »

Hei Kloge,
Dersom du øker temperaturdiff. for din "korrekt dimmensjonerte LV VP ;)" vil du få mindre antall start/stopp. DErsom du har mulighet til også å redusere max. tillatt output fra inverteren vil det også hjelpe på antallet av/på på høsten. Siden jeg har oppgradert en on/off VP med inverter anvender jeg standard industrikomponenter (Omron V1000 inverter). Det er ett utrolig antall parameter som kan justeres for å optimalisere driften ved anvendelse av standard industri invertere.
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 22 november 2014, 18:21:26 »

Jag som har en luft/vatten tycker att det är bra med inverter.Då LV pumpar tappar kapacitet när det blir kallt så finns det resurser kvar i maskinen. Jag hade en Nibe installatör som ville sälja en 8 kw maskin till mig och då skulle eltillskottet komma vid -5. Otänkbart.
Nu med min 14kw's monster så klarar jag mig till -15 innan eltillskott.
Det har varit lite pillande på inställningarna då det blev många start/stopp höst och vår trots att den kan varva ner till 4 kw. Men nu tuffar den på tummenupp
Skrivet av: Per O
« skrivet: 22 november 2014, 18:00:25 »

Hei, CocaCola,
Jeg stresser ikke kompressoren på 70hz. Copeland er happy med at scrollkompressoren går på 70 Hz. Jeg har ikke borrhål, men slynger ut i sjøen. Jeg har vann/glycol til -12 °C, så jeg har mye margin å gå på. Den kaldeste temperaturen i sjøen er 0 °C, så da er det -3 °C ut fra VP i den kaldeste perioden på vinteren. Når jeg koblet til vannvarmesystemet til mitt sjøbua, ble VP marginal, og jeg måtte ha støtte fra varmekolbene i VVB. Etter jeg kjørte scrollkompressoren opp til 70hz ble min VP kraftig nok. Jeg har en 5,5kw output VP som holder varmen på 24 °C i min bolig, og 17 °C i sjøhuset.
Den laveste frekvensen investeres gir ut er 40hz.
PID regulatoren har en Pt100 temp.giver som jeg har montert på VB utgangen. Jeg har satt temperatur settpunktet for PID regulatoren på 37 °C. Det vil si at min VP gjør varmvann produksjon til 37 °C, og når denne temperaturen er nådd reduseres speed på scrollkompressoren. Jeg har ingen stor Acc.tank på mitt varmesystem, men jeg forvarmer varmvann til VVB.
Dersom jeg ikke hadde oppgradert min 14 år gamle VP med inverteren, hadde jeg måtte kjøre el.kolbe eller byttet til kraftigere VP. Jeg ønsket ikke å kjøre el.kolbe hele vinteren, så da var det lavest investeringskost for meg og oppgradere med inverteren.

Nå har  min VP gode driftsforhold med sterkt redusert antall start/stopp og den holder min bygningsmasse varm og god  ;)
Skrivet av: froskog
« skrivet: 22 november 2014, 11:59:59 »

Jisses va ni nördar ner er nu igen.

En inverter behöver inte vara dyrare än en on/off. Skulle säga att en G3 10kw och upp är lika dyr som en 1255:a.

En Daikin inverter kostar ungefär som en Thermia Optimum 10kw i jämförbara totalentreprenader, i alla fall härikring.

/C
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 22 november 2014, 09:16:25 »

Per o
när du "stressar" kompressorn till 70hz  och får en ökad effekt med vad du säger på ca 30% .
har du nu räknat med förlusterna i frekvensaren och hur mycket är kyleffekt från borrhålet.

Huset läcker lika mycket energi oavsett om du har en inverter eller on-off pump.

En bra on off anläggning går 3-5° över börvärde i den delen av intergralet då den värmer.
Tempen inomhus  "pendlar" nog lika lite oavsett inverter eller on- off när systemen är i balans med varandra.

Jag bygger gärna frekvensat, Fast då i större Fastigheter där det är okey med en större investering och platsen för att bygga är begränsad. anställda tekniker som styr och övervakar och tidigt kan se om drift och regler fel uppstår.
På villa marknaden tycker jag att mest pang för pengarna får man med enheter som kräver så lite underhåll som möjligt och som är "billiga" och enkelt att laga vid ett eventuellt fel.
Med vänlig hälsning
cc
Skrivet av: Per O
« skrivet: 21 november 2014, 23:21:01 »

Hei,
Jeg har bare gode erfaringer fra jeg oppgraderte min varmepumpe fra on/off.  Jeg har en PID regulator med 4-20mA output signal som regulerer speed på inverter. En Copeland kompressor kan kjøre kontinuerlig på 70Hz. Da gir varmepumpen ca 30% høyere effekt (dersom du har varmevekslere store nok til å utnytte effekten.
En annen fordel med inverter er "power save mode". Inverter reduserer ned spenningen til scrollkompressoren til et minimum, men allikevel opprettholde scroll kompressor rpm. Jeg har en 3 fase 400 Volt scroll kompressor. Når inverter gir ut 40Hz til scrollkompressoren er spenningen 287 volt, strømtrekk er på 2,82 amp.

Det vil si at det blir bedre økonomi samt at kompressoren får et mye enklere driftsforhold enn på on/off drift. Dersom utetemperatur er lavere enn 10 °C surrer kompressoren 24/7 uten stopp. Det kreves en del tid til å forstå PID regulator og alle inverter settings parameter, men alle må jo ha en hobby ?

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 16:39:20 »

Funkar säkert men jag ser inte behovet när det funkar utmärkt med en utegivare och en inne givare för att få jämn värme men jag har ju ingen inverter.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2014, 16:16:37 »

Rumsgivaren reglerar enbart på regleravvikelser.
Reglering med GM tittar inte på rumsgivaren.
Varför måste man ha 1 rumsgivare?
Varför inte 1 trådlös i varje rum så får regleringen en uppfattning om hur läget ser ut i huset.
Det är 2014, sådant kostar inte pengar idag.
ME's reglering är om jag förstått det rätt betydligt smartare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 14:54:40 »

Har ingen koll på regleringen på split har bara kollat på 1255 och den verkar tuffa på fint men om du vill att den ska styra mer på inne tempen går det inte att öka på rumsgivarfaktorn eller motsvarande inställning. Att enbart styra efter innetempen funkar säkert bra i små hus med öppen planlösning men lite större hus med inte lika öppen planlösning är det inte en bra lösning.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2014, 14:43:49 »

Citera
Om du får 50 starter per dygn på invertern så kommer troligtvis antalet starter sett över hela året vara låga ändå. Nibes inverter 1255 strävar nog efter att ligga så nära börvärde som möjligt i alla fall dom jag sett. Gm reglering behövs dels för att den går som on/off en del av året och dels för att den inte klarar att hålla sig exakt på börvärdet och då behöver hålla koll på hur mycket efter eller före den ligger och sen så används gm reglering för eltillskott.
I mitt fall är det ca 16 starter/dygn och ner mot 13 vid kall väderlek.
Där är avfrostning och oljeretur inräknat.
Att hålla koll på om regleringen ligger före eller efter är enkelt, använd inomhustemperaturgivaren.
GM reglering kan ticka in i form av en timer när inomhustemperaturen samt framledningstemperaturen avviker åt samma håll och regleringen inte längre klarar att vända avvikelsen (pumpen går på min/max i x antal minuter).
Men som det är nu har det hänt mig att elspets gått in för att pumpen inte kan arbeta ner GM underskott orsakat av snö som blåser in i förångaren.
Efter varje avvisning så har pumpen hamnat mer efter och den drar på för att arbeta in vilket ger högre fläkthastighet och lägre förångningstemperatur.
Detta ger i sin tur mer påisning vilket ger tätare avisning.
Ja ni förstår, moment 22.
Undertiden är inomhustemperaturen korrekt ÄR=BÖR.
Då får man gå ner och dra ner GM till en rimlig nivå säg -50 och man bryter den onda cirkeln.
Hade regleringen använt sig av ÄR värden istället för påhittade gissningar så hade sådant aldrig hänt.
Dessutom hade regleringen och komforten blivit bättre.
Med inverterteknik finns stora möjligheter som inte används till fullo av alla tillverkare.
ME verkar ha lite smartare styr och regleringsmöjligheter.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 13:32:36 »

Om du får 50 starter per dygn på invertern så kommer troligtvis antalet starter sett över hela året vara låga ändå. Nibes inverter 1255 strävar nog efter att ligga så nära börvärde som möjligt i alla fall dom jag sett. Gm reglering behövs dels för att den går som on/off en del av året och dels för att den inte klarar att hålla sig exakt på börvärdet och då behöver hålla koll på hur mycket efter eller före den ligger och sen så används gm reglering för eltillskott.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2014, 13:21:48 »

Citera
Tror inte antalet start stop kommer bli problem för nån inverter.
Det blir samma antal start stopp som för en on/off när det är varmt ute (i mitt fall över 0-grader).
Ju större pump ju högre lägsta effekt, ju fler start/stopp.
Men vad som är värst av drifttimmar eller starter det återstår nog att se.
Personligen tror jag att det är tiden mellan stoppen som är avgörande på slitaget, dvs hur pass kall kompressorn är när den startas och även hur hårt den körs innan den blir varm.
Det talar till fördel för Nibes inverter som inte står still lika länge som exempelvis en tankförsedd on/offpump och inte går upp längre än 50% och håller sig där ett tag efter start.
Men det är spekulationer, och hur andra märken fungerar vet jag inte.

En Nibe inverter styr INTE för att hålla ÄR=BÖR på FLT.
Hade de varit det så hade man inte behövt ha GM reglering.
Man har förmodligen valt att ha den kvar för att ta höjd för avvisning och oljeretur som kan få temperaturen att sjunka i huset vid ogynnsamma väderlekar.
Dock så används inte inomhusgivarens trend som facit på vad regleringen gissar vilket hade förbättrat regleringen avsevärt.
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 16 november 2014, 13:08:37 »

En inverter borde vara skonsammare mot motorn vid uppstart än en on/off med mjukstart.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 11:58:34 »

Det ger högre strömförbrukning när vp går men totalen blir densamma för den står en stund senare. Tror inte antalet start stop kommer bli problem för nån inverter.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2014, 11:47:35 »

Hög lägsta effekt ger förutom högre strömförbrukning även fler start/stopp jämfört med en inverter med något lägre maxeffekt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 11:05:37 »

Tror inte det gör nått om vp har en lite för hög lägsta effekt så länge den har en bra reglering vid on/off drift. En vp som kan gå ner riktigt lågt i effekt kommer att få lite starter men fler drift timmar vad är sämst en inverter kommer ju hur som helst inte att få många starter men många drift timmar Sc:,h
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2014, 10:52:18 »

När temperaturen är över nollstrecket så går pumpen i mitt fall på min 25 Hz och levererar en framledningstemp upp till en bit över 40 grader som mest på minlast.
Detta ger en strömförbrukning på mellan 4,2-4,5A 1~fas.
Detta är samma som vår llvp panasonic DKE drar vid samma förhållanden.
Drivströmen är mycket lägre än för on/off, men blir slutkostnaden lägre för inverter med extra inköpspris och möjligen extra kostnader för att laga den extra tekniken.
Man läser titt som tätt här om folk får rådet av installatörer att köpa 14-16kWh pumpar trots att de beräkningsmodeller som används rekomenderar pumpar på ca 10kWh.
Detta för att till varje pris undvika elspets, men oftast till priset av högre lägsta effekt.
Så frågan blir, hur många dagar om året får man normalt elspets jämfört med hur många dagar går pumpen på mineffekt.
Så här långt så verkar inte inverter hålla sämre än andra men det får nog gå några år till innan vi definitivt vet svaret.
Och då vet vi om det var ekonomiskt försvarbart.
En annan sak är att det kräver betydligt mer av ägaren för att få till regleringen optimalt för att få till bra komfort med så få start/stopp som möjligt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2014, 10:09:25 »

Om allt är rätt ska man ha jämn värme inne med en on/off vp. Starta en egen tråd och beskriv vad du har för grejer och ditt problem så får du säkert hjälp.
Skrivet av: gastis
« skrivet: 16 november 2014, 10:05:28 »

Tycker att det blir omväxlande varmt och kallt inne med on off pump, inne givaren står på 0,5C skillnad, är detta normalt?
Om man skaffar en buffert tank, blir det jämnare temp inne då (känns det i praktiken)?
Varvtalsstyrd pump (Nibe 1255-6kW) borde väl bli den bästa lösningen för optimal komfort?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 november 2014, 01:20:03 »

Jag bor i skåne och efter diverse energieffektiviseringar så går pumpen som on/off så pass stora delar av året att det är frågan om det egentligen är lönt.

På vilket sätt är det inte lönt när den går on/off?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 14 november 2014, 21:30:42 »

Tja!
On/off är som att köra en bilmotor på maxvarv för att ladda ett batteri som sedan driver en elmotor med variabel spänning eller som med inverter motorn körs på ett varvtal där rätt spänning levereras.
Prisökningen och elektroniken talar emot inverter.
Finns idag ingen anledning till prisökningen och framförallt inte varför en on/off inte kostar hälften av vad den gör idag.
Problemet är inte tekniken i inverter, teknik och inverterteknik är billigt idag.
I stort sett allt körs med frekvensomformare idag, problemet är att värmepumpstillverkarna kan lägga på upp till 10 gånger på priset.
Arbetar med frekvensstyrd elektronik dagligen och det fungerar bra, men visst pumpar från 60-talet som reglerar flöde med ventiler efter pumpen står där än idag på sina ställen.
Men de kostar pengar i form av ström!
Har själv en inverterpump som levererar bra, men det finns även nackdelar.
Ofta köper man en modell större vilket betyder att pumpen kör på minläge stora delar av året, och minläget är ofta för högt för husets last.
Det betyder i sin tur att stora delar av året har man en on/off pump.
Pumpen försöker dra ner allt vad den kan men den klarar inte att dra ner tillräckligt och gradminuterna börjar räkna ner och den går mot stopp.

Om jag skulle investera i ett nytt uppvärmningssystem idag är jag inte helt säker på att det blivit en inverter eller ens en värmepump för den delen..
Jag bor i skåne och efter diverse energieffektiviseringar så går pumpen som on/off så pass stora delar av året att det är frågan om det egentligen är lönt.
Sett i efterhand.
Har man bergvärme så kan det se annorlunda ut.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 14 november 2014, 19:53:05 »

Jag fick samma fråga från en nybyggare. Valet var nibe 1245 10kw eller 1255 4-16. 1255 är 1500euro dyrare. Och 1255 blev det. Tror även jag själv skulle ta en sådan om jag bytte idag. Tror det kan vara en fördel med inverter och golvvärme bara pumpen går helst hela tiden.

Blir intressant att följa med hur den pumpen går. Borrhålet var 180m och huset är 180m2 + 70m2 garage.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 november 2014, 19:40:39 »

Men jämför man en 1245 med 100% effekt täckning mot en 1255 lär det inte skilja många kronor. Men klarar man sig med en 8 kw vp skiljer det ju en del slantar mot inverter. Jag tror det säljs många inverters i dag och fler lär det bli men inte för att dom spar mera än on/off utan för att det är lite nytt och modernt och lätt att dimensionera.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 november 2014, 19:39:22 »

Trösklarna är nog dels högre investeringskostnad, och osäkerheten med de mer avancerade konstruktionerna.
Men som sagt, långsiktigt ser jag inget alternativ till invertrar.

Vem köper en on/off-luftvärmepump idag?

De har funnits i typ 25 år... Kanske bergvärmepumparna behöver lite mer tid?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 19:36:02 »

Konstigt att det överhuvud taget säljs on/off pumpar om dom är så mycket sämre  Sc:,h. Man tycker att dom som säljer lätt skulle visa hur mycket dom förlorar på en on/off  Sc:,h
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 november 2014, 19:30:16 »

Gissar att det skiljer närmare 1000 kwh till mot en 1255 den har snåla auto styrda cp vilket bör göra en del på en inverter med många gång timmar och 1255 har bättre cop.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 november 2014, 19:19:54 »

Har tyvärr inte 1255 i mitt program, men 1250.
Skiljer ett par tusen kWh/år i besparing.
På 10 år blir det i runda slängar 20 000 kr.

Som jag tidigare sagt så tror jag på invertrarna, men de måste bevisa att de håller måttet.

Skrivet av: torkel25
« skrivet: 14 november 2014, 19:14:42 »

Hur är COP på en inverter pump när den inte går på 50Hz?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 november 2014, 19:10:09 »

Har tyvärr inte tillgång till Nibes program men Rickard kanske kan göra en kalkyl på ett hus som har ett topp effekt behov av 12 kw. Sen tillkommer troligtvis kostnaden för högre huvud säkring för 1226 saknar effekt vakt och behöver troligtvis 20 amp säkring men det går säkert att köpa till liksom innegivare som också saknas.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 19:01:53 »

Så du menar att en 1255 skulle dra så mycket mindre att den i länden blir billigare än en 1226-8. Om det är det du menar vill jag gärna se uträkningen.
Cop för 1255 0/30 är 4,85 och för 1226 är det 4,46
        Vid      0/45  är 3,77 och för  1226 är det 3,51
Dvs ingen större skillnad
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 november 2014, 18:55:37 »

Men då kommer förbrukningen skilja så pass så den dyrare vp troligtvis lönar sig men mellan en 1245 12 kw och 1255 är skillnaden i förbrukning minimal.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 18:27:56 »

Men mellan en Nibe 1226-11 och 1255 skiljer det här ca 14 000:-
Och mellan 1226-8 och en 1255 skiljer det ca 20 000:- i butiken.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 14 november 2014, 18:26:54 »

Håller med dig CC att ju mindre delar som finns desto mindre risk för haveri. Förutsatt att det är samma kvalitet på A och på B samt samma grundtänk på konstruktionerna.

Samtidigt så visar erfarenheten att om det konstrueras RÄTT så fungerar det fastän det är mycket delar i en konstruktion.
Och tur är väl det med tanke på att det är ett par tusen delar i en jetmotor och man sitter i ett tryckrör 10 mil upp i luften...
:o)

Trevlig helg !

/D

Ja daikin,
I flygplansbranschen är kontrollen minutsiös lika så i tillverkningen av Motorerna, Där finns inget sekunda .
serviceintervaller efter drifttimmar där allt rivs och renoveras,
Den servicen och underhållet har vi inte råd med på värmepumparna .

Jag har lite erfarenheter från större frekvensade värmepumpar.. Det har vart mycket mer problem med dom anläggningarna en dom "vanliga"
cc
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 november 2014, 17:43:43 »

Har man lite större effekt behov vilket man ofta har om man ska ha 100% effekt täckning säg tex 12 kw då skiljer ca 4000 kr mellan Nibe 1245 on/off och Nibe 1255 inverter kan man då klara sig utan tank till inverter men behöver en till on/off vp så blir nog priset omvänt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 november 2014, 17:30:35 »

 tummenupp

Du lever som du lär.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 17:21:57 »

Vi är ju olika men för egen del har jag alltid hållit på att allt ska vara så enkelt som möjligt. Jag avskyr "komplexa apparater" där man får betala för saker man inte har någon nytta utav. Och att betala 15 000:- för att spara någon hundring/år det gör jag inte. När invertern om 15 år måste bytas har man då sparat merkostnaden? knappast.
Och jag har en gammal Nokia som går utmärkt att ringa på samt även skicka SMS (om man skulle vilja det) och den fungerar utmärkt. LÄNGE LEVE ENKELHETEN.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 november 2014, 17:06:18 »

Som jag ser det går vi allt mer mot eltillskottfria alternativ, troligen kommer det effekttaxor som gör att de som måste köra med elpatron tidvis får betala dyrt för detta.
Inverter eller en on/off med 100% effekttäckning blir då alternativen, och de kostar lika mycket då man för en bra funktion med on/off och 100% effekttäckning behöver en arbetstank och en extra cirkpump, som kostar ungefär lika mycket som en inverter.

On/off alternativet kanske är robustare, men samtidigt har det rent kommeriellt visat sig vara svårt att sälja på "robusthet".
Varför finns det inte en bil utan avancerad elektronik?
Varför gick det inte bra för Bonus värmepumpar (On/off med enbart en rumstermostat som styrde - ingen elektronik alls)?
Varför köper vi nya mobiler, fast vi vet att den gamla förmodligen var 30% mer robust än den nya...

Jag tror på invertern, men det är ju som sagts tidigare inte bara fördelar när det blir allt mer elektronik och intelligent teknik som ger oss produkter som är bättre anpassade till vad de förväntas göra.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 16:01:58 »

Jag kan u bara gå efter dom "annonser" som ligger ute på nätet. Där skiljer det ca 15 000:- mellan en inverter och en "vanlig". Om man har ca 8 - 10 kW behov, vilket ju är rätt vanligt. Vilket pris jag sedan ev kan förhandla mig till är ju rätt oväsentligt jag kan troligen pruta på pris oavsett typ av pump. 
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 14 november 2014, 15:56:59 »

Och kostar betydligt mindre, jag tror att det är svårt att räkna hem en inverter  Sc:,h

Tittar man på de offerter som har presenterats av forummedlemmarna så har jag svårt att säga att det finns något som är "betydligt" mindre ?

Häls
/D
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 14 november 2014, 15:55:23 »

Håller med dig CC att ju mindre delar som finns desto mindre risk för haveri. Förutsatt att det är samma kvalitet på A och på B samt samma grundtänk på konstruktionerna.

Samtidigt så visar erfarenheten att om det konstrueras RÄTT så fungerar det fastän det är mycket delar i en konstruktion.
Och tur är väl det med tanke på att det är ett par tusen delar i en jetmotor och man sitter i ett tryckrör 10 mil upp i luften...
:o)

Trevlig helg !

/D
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 november 2014, 15:54:45 »

Och kostar betydligt mindre, jag tror att det är svårt att räkna hem en inverter  Sc:,h
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 14 november 2014, 15:43:38 »

Jag börjar ju bli gammal .   :)
Men jag tycker fortfarande att så lite felkällor som möjligt
I en värmepumps installation  är modellen.
En bra funktions installerad on off VP
Lever länge och ger samma komfort .
Cc
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 november 2014, 14:29:11 »

Jag tror inverter är framtiden och att on/off grejerna på sikt försvinner.
Hittils har priset på invertrar varit lite högt, men i framtiden kommer prisskillnaden inte motivera orsaken att inte välja en inverter.
Jag ser 2 fördelar med en inverter, färre start/stopp som sliter, dimensionera kompressorn för 100% effekttäckning.
Nackdelarna idag är väl priset och att de bara finns i begränsad storlek.

Med 13 kW max effektbehov så kommer en 4-16 kW maskin funka bra.
Skrivet av: bibb
« skrivet: 14 november 2014, 11:38:01 »

Sett att några tillverkare har varvtalsstyrda kompressorer. Vad ska man som "oinsatt i värmepumpsvärlden" tro om det?

Om jag väljer mellan en modell med "traditionell" (on-off?) och en varvtalsstyrd, vad vinner eller förlorar jag i respektive fall?

Är livslängden kortare på en inverter? Går den oftare sönder? Eller är det kanske tvärtom?

Har sett att t ex Nibe har en mellan 4-16 kw. Om jag vet mitt behov och om det ligger någonstans mitt emellan, låt oss säga t ex 10 eller kanske 13 kw är det då osmart att välja en varvtalsstyrd med förmåga upp till 16 kw?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!