Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 09 oktober 2014, 23:55:38 »

Slutade o slutade. ;)

Installatören ("rikstäckande" kedja) har inte varit förbi och rundpumpat brinet, "vi dyker upp vid tillfälle, det är ju inte så att du sitter i sjön". Tillfället har nog bara inte dukt upp.  dontknow

Jag fortsatte lufta lite i våras när brinet steg i temp. Sedan ca 2 månader har jag kört CP i FLM konstant och har kunnat lufta ca 1 gång per dygn. När kompressor inte snurrat på ca en timme slår jag av FLM på strömbrytare o lyssnar. Hör jag att luft rör sig baklänges o börjar "klucka" o slutligen tydligt tar sig ut i anslutningen för KB-in öppnar jag liftnippel på den anslutningen o får vinst varje gång.

När jag sedan slår på FLM spottar o fräser det av luft inne o FLM. Men det porlar inte om KB när VP's CP drar igång. Så det torde vara så att luften iaf minskar. Skall bli intressant o se i vinter om jag fortsatt måste köra CP på 100% eller om jag kan sänka tack vare mindre luft denna säsong. Jag får iaf ur mindre o mindre luft vid luftning o det porlar inte längre.

Vart luften gömde sig alla första hösten med tillhörande vinter begriper jag inte, men sannolikt mellan själva brunnen o VP även om dessa mängder torde ha märkts tidigare än fram på vårkanten. dontknow

Men det är helt klart en ansenlig mängd luft som luftats ur, mer än vad jag hade kunnat drömma om. Förhoppningsvis är jag nära att bli kvitt skiten.

Har du så mycket luft tycker jag du tar ett samtal med installatören, det låter inte riktigt "färdiginstallerat".  tummenupp
Skrivet av: Johan Holmer
« skrivet: 09 oktober 2014, 19:18:33 »

Nyfiken på hur detta slutade?

Jag har samma problem, går och luftar varje vecka. Har FLM ovanför VP, så luften samlas där och blockerar cirkulationen över FLM.

Har trycksatt system, brukar hålla 1,3 bar men nu så sjunker trycket drastiskt när VP drar igång. Jag antar det beror på att luften komprimeras. Blev bra efter att leverantören luftade KB i öppet kärl, men problemet har nu återkommit.

Enligt ryktet ska vi i motala ha problem med gas som diffunderar in i PEM slangen, men jag vet inte vad man ska tro. När jag luftar så luktar det inte någonting och jag har inte lyckats antända det. Jag luftar även min energibrunn via en separat PEM slang, så det kan inte vara nån tryckskillnad i borran.

Kan luft komma in på något annat sätt? Borde det inte läcka då?

Tacksam för all input, min installation blev inte vad jag tänkt mig pga detta.

Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 06 november 2013, 19:17:06 »

Jag luftar på högsta punkten, då FLM är dockad ovanpå VP blir luftnippel på FLM samt KB-anslutningarna för FLM de högsta punkterna. När KB-CP för VP drar igång porlar det rejält i huvudledningen för KB, porlandet avtar och "dränks" sedan i ljudet från kompressor. Tvångskör jag KB-CP så hörs ett litet kluckande lite då och då även efter 10 min. Så luften finns lite varstans, men jag har bara möjlighet att lufta vid eller i anslutning till FLM...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 06 november 2013, 18:58:03 »

Men om det samlas luft i Flm så borde det inte påverka deltat för den får ju endast ett litet delflöde fast ger Flm dålig effekt pga luft i den så blir deltat lägre istället Sc:,h
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 06 november 2013, 18:23:24 »

Det är ju precis det jag menar, dvs att i princip ingen luft fanns i KB förra sommaren efter att installatören lagade min läcka på KB och sedan rundpumpade KB med kraftig pump i en stor tunna med brine.

Justerade sedan in alla flöden på VP under hösten vintern och hade stenkoll på hela anläggningen under 2-3 månader och märkte då absolut ingen luft. Sedan kom våren med högre brine-temp och allt färre starter, då började jag upptäcka luft och har luftat som en dåre. I princip varannan dag har jag kunna pysa luft från FLM samt luftnipplar på FLM´ens anslutningar till huvudledningen för KB till VP...

Man undrar ju vart denna luft skulle gömt sig hela vintern i synnerhet när jag hade sådan koll på pumpen under injusteringen...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 06 november 2013, 18:14:45 »

Om du pumpat runt brine med kraftig pump borde väl i stort sett all luft vara borta från början eller ?
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 06 november 2013, 18:04:47 »

...så med andra ord har all denna luft jag nu har i KB funnits där i lite över ett år nu men jag märkte inget förens i våras?  Sc:,h Nu når jag inte ens riktigt  :dt: 3 °C ens vid VV-körning...  knUp
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 november 2013, 16:53:16 »

Men är det inte därför man måste ha diffusionstät slang i värmesystem? Systemet är ju under tryck, trots det kan syre diffundera in genom slangväggen, eller?  Sc:,h

Visst diffunderar luft både in och ut ur slangen. Så småningom blir det jämvikt mellan luften utanför och gaserna lösta i  köldbäraren. Men partialtrycket av löst syre i köldbäraren kan aldrig stiga över 0,2 bar absolut och partialtrycket av löst kväve aldrig över 0,8 bar absolut. Skulle det bli högre värden blir det en nettodiffusion ut ur slangen. Är köldbäraren trycksatt till 0,9 bar = 1,9 bar absolut finns det ingen möjlighet för luft som har diffunderat in i köldbäraren att bilda bubblor. Bubblor förutsätter att summan av partialtrycken för lösta gaser plus ångtrycken av etanol och vatten är högre än köldbärarens tryck. 
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 06 november 2013, 14:44:08 »

PEM-slangarna borde väl kunna stå emot diffusion vid atmosfärstryck?
Annars borde alla med jordvärme få precis samma problem, men jag har inte hört någon med jordvärme klaga på att det kommer in luft/gas i slangen.
En energibrunn ska däremot vara helt tät och där kan ett litet övertryck byggas upp som då tvingar in gas i slangen?
Fast jag kan ha fel.  Sc:,h
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 06 november 2013, 14:25:31 »

Men är det inte därför man måste ha diffusionstät slang i värmesystem? Systemet är ju under tryck, trots det kan syre diffundera in genom slangväggen, eller?  Sc:,h
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 06 november 2013, 14:08:09 »

Om det skulle vara skiffergas eller liknande som trycks in i kollektorn så borde det gå att bli av med den om man lättar lite på tätningen på toppen av energibrunnen (mellan topp och foderrör).
Gas borde bara kunna diffundera in i slangarna om det är lite tryckskillnad.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 06 november 2013, 11:17:08 »

Jag har en liknande kopplad på tilloppet på frikylan, men den tar inte bort allt ändå.
Skrivet av: enokenok
« skrivet: 06 november 2013, 10:24:19 »

Som sagt vet jag inte var det är för gas, det kanske bara är luft? Men en liknande ventil som den här har jag monterad på kollektorn alla fall.

http://www.flamcogroup.com/se/catalog/flexcon-expansion-system-och-tillbehor/avluftare-och-smutsavskiljare/flamcovent-avluftare-22-mm-2/flamcovent?show=Drifts+och+sk%C3%B6tsel
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 06 november 2013, 07:50:03 »

Hos mig kommer det in gas (antagligen skiffergas) i slangen så installatören fick montera en ventil som tar bort gasen. Ni kanske har samma problem?

Jag har provat att tända gasen som kommer ut, inte brandfarlig, jag har också sniffat på den med en läcksökare, ingen kylgas som den reagerar på, min pump använder R410A och jag antar att den borde reagera på det. Om inte annat skulle gasen vara slut nu.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 november 2013, 07:14:10 »

Det där var väl gas som kom ur borrhålet, inte från kollektorn.
Skrivet av: enokenok
« skrivet: 06 november 2013, 06:43:41 »

Jag är inte heller expert men här är en gamal tråd. Jag har dock inte testat att tända led på gasen själv. Hos mig går det ett rör från ventilen så att gasen släpps ut utomhus.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=42840.0
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 05 november 2013, 23:30:32 »

Hos mig kommer det in gas (antagligen skiffergas) i slangen så installatören fick montera en ventil som tar bort gasen. Ni kanske har samma problem?

Den grodan hade inte jag gått på..
Jag ändrar mig bara om proffsen på forumet svarar att det är möjligt Sc:,h

Det är omöjligt att gas kan komma in!!!!!
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 05 november 2013, 23:22:06 »

Hos mig kommer det in gas (antagligen skiffergas) i slangen så installatören fick montera en ventil som tar bort gasen. Ni kanske har samma problem?

Hm... ...nu är ju jag inte direkt geolog.  a:gl Ön jag bor på är gjord av kalksten, lite googlande och nedladdande av allehanda dokument och sedan söka på "kalksten" i dessa dokument gav bl.a. följande träff: "Olika typer av sedimentära bergarter innehåller naturliga gasfyndigheter - som sandsten, kalksten eller skiffer."

Har vi borrat mitt i en gasfyndighet och trycket i bergetsdjup pressar in gas i KB-slangen?  Sc:,h  knUp  *roflmao*

Kan det vara så "olyckligt" känns det ju som att jag borde sikta på lite högre tryck i min KB när jag väl fått den rundpumpad? Har inte hört om ngt dylikt tidigare, men jag är öppen för alla galna förklaringar till vart min luft "plötsligt" dykt upp ifrån...  help
Skrivet av: enokenok
« skrivet: 05 november 2013, 22:04:27 »

Hos mig kommer det in gas (antagligen skiffergas) i slangen så installatören fick montera en ventil som tar bort gasen. Ni kanske har samma problem?
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 05 november 2013, 21:41:48 »

Jag har fortfarande luft i min anläggning i Uppsala, installerad 2004. Jag är helt övertygad om att det sugs in nånstans, trots att jag har 1 bar tryck, och jag misstänker avtappningen som finns inne i VP:n. Där var det fuktigt och luktade sprit för några år sedan, men inte nu.

Den har en rätt kraftig trefas brinepump som sitter efter VP:n, och trycket inne i VP:n sjunker alltså när pumpen startar. Jag har funderat på att engagera svågern som är rörmokare för att se till att det blir tätt där.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 05 november 2013, 20:39:36 »

Om trycket i köldbärarkretsen är 0,9 bar kan det gärna inte bli undertryck någonstans i systemet under drift. En köldbärarpump klarar inte av att skapa så hög tryckdifferens när det är flöde genom den.

Jag tycker precis som du Roland.  tummenupp Men jag fattar verkligen inte vart all denna luft gömt sig hela vintern?  Sc:,h Jag tycker verkligen att den gömt sig då jag inte haft problem med delta tidigare.

När jag rengjorde "filtret" i KB vid påfyllningssatsen i våras kan jag ju inte gärna ha lyckats fått filtret fel så flödet stryps (snarare tvärt om), men det är i övrigt den enda förändringen som fysiskt kan ha skett i teorin.

Testa att trycka upp trycket i KB lite till (1,1-1,3) i väntan på rundpumpning o fortsätta lufta?  dontknow
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 november 2013, 20:23:09 »

Om trycket i köldbärarkretsen är 0,9 bar kan det gärna inte bli undertryck någonstans i systemet under drift. En köldbärarpump klarar inte av att skapa så hög tryckdifferens när det är flöde genom den.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2013, 20:18:10 »

Om du provar och kör kb cp hela tiden i en vecka eller så och ser om det blir bättre. Går den konstant så kan den antagligen inte suga luft men det borde den ju inte annars heller  Sc:,h
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 05 november 2013, 19:50:17 »

Trycket i KB har hållit sig i princip konstant sedan i augusti, trots en hel del luftade. Trycket ökar marginellt när CP går. Kan suget från CP vara så starkt att det tjuv-läcker på sugsidan u luft "tillsätts"?

Hade motsvarande "dåliga" koppling varit efter CP hade det säkert läckt brine, men vad händer om halv-dålig koppling finns på andra sidan/sugsidan av CP? Finns ett undertryck pga CP´s kraft och luft släpps/sugs in?   dontknow

Visst, jag kan ha haft all denna otroliga mängd luft i KB ända sedan sommaren 2012. Men då tycker jag inte jag borde nått ned till ett delta på ca 3 °C vintern 2012/2013...? Dessutom tycker jag att mitt delta borde gradvis sjunka vartefter jag nu luftar??  dontknow dontknow dontknow

Jag har inte testat att trycka upp trycket till 1,4 igen för att se vad deltat blir under drift då. Tycker 0,9 bar skall vara tillräckligt med högsta punkt på KB-slinga 3 meter över borrat...? Sc:,h
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2013, 19:30:23 »

Om det sugs in luft borde väl trycket öka men kanske så lite så det inte märks om du inte luftar på nån vecka har trycket stigit då Sc:,h När du har trycksatt brine borde det väl inte kunna sugas in luft eller ?
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 05 november 2013, 19:21:27 »

I våras när VP gick allt mer sällan noterade jag att det fanns en del luft i KB. Har luftat flertalet ggr i veckan sedan i våras fram till idag. Men det porlar och lever loppan oavsett. Förra hösten och i vintras hade jag inga problem att hålla ett delta på ca 3 grader med 100% speed på CP till KB. Idag är samma delta som "bäst" 5 °C.

Testade att öka trycket i KB till ca 1,4 bar i tron att jag skulle bli av med mer luft vid varje luftningstillfälle, resultatet blev att jag knappt fick ngn luft "fångad" att släppa ut.

Sänkte återigen trycket till ca 1 bar och kunde återigen lufta så väl från luftningsmunstycke uppe på FLM och på luftningsventiler till KB-anslutningarna mellan FLM och VP´ns "huvudledning" för KB. Ibland har man tur och kan rikligt pysa ut luft i 1-2 sekunder så det formligen blåser på underarmen.

Har ringt min installatör som kommer komma förbi vid tillfälle och pumpar runt/luftar min KB. Senast gjordes detta efter en "rättning" av installationen i juni/juli 2012 efter ett läckage på KB, fungerade klockrent hela hösten och vintern 2012/2013.

Men jag är lite skeptisk till vad ny rundpumpning löser i längden då jag inbillar mig att det tillförs luft, jag tycker det porlar mer o mer i min KB-slinga.  Sc:,h Och ngt läckage är det inte frågan om nu, trycket är konstant så länge jag inte luftar riktigt intensivt då så klart.

Jag undrar om ngn av er hjältar tror att det helt sonika kan vara så att det på "sugsidan" av CP till KB kan vara "läckage" när CP jobbar varpå den suger in luft i KB vilket förklarar att brine inte läcker ut och tryck i KB inte tappas?

Trycket ökar en liten smula i KB när CP går, från ca 0,91 bar till 0,92 bar (ta siffrorna med en nypa salt, men nålen indikerar ett marginellt högre tryck under gång än i vila). Jag har inte observerat tryckets beteende precis vid start av CP, endast noterat tryck under gång och vid vila.

Jag har varken frågat Nibe eller min installatör ang denna teori, tanken väcktes i en annan tråd och ju mer den tanken snurrat i skallen desto mer rimlig känns den på ngt orimligt logikt sätt.  dontknow

Värt att kontakta Nibe med frågan för ett eventuellt "medhåll" och med den infon sedermera vända mig till min installatör med teori och be om ett åtgärdande med Nibes eventuella medhåll om teorins rimlighet i ryggen? Har en känsla i lilltån att installatören knappast gör ngt besök för att kika på dessa kopplingar på sugsidan om det inte finns ett visst formellt medhåll från Nibe.

Frågan är dock om det kan finnas ngn substans i en dylik teori utan att förklaringen är ngt helt annat som en lekman varken begriper sig på eller tänkt på.   help help help

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!