Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 13 november 2010, 14:02:36 »

Några saker till: har ca 20 grader i snitt

värmer inte källaren för tillfälet, är det ok att bara köra luftavfuktare där så länge risk för frysning inte existerar?

eftersom bergvärmen laddar vv ofta och jag redan har stort intervall 40 - 51, börvärde 45.9 funderar jag på om det bästa vore att köra en vv körning upp till 60-65 grader varje natt och öka ytterligare på vv intervalet t ex 37-53 grader, egentligne har jag såpass omsättning av vatten att bakterier inte borde vara något problem men med en körning varje natt borde det vara helt säkert trots tidvis låg vv temperatur i systemet?

effekten luft luft drar mäter jag genom att räkna blinkningar på elmätaren när det mesta är avstängt och drar av ytterligare något, finns det något bättre sätt?

tex 30 blinkningar på 15 sek = 30 * 4 * 60 = 7200 w/h - 1200 (hhe) = 6000 w = lite mer än vad som motsvar 50% drift enlig energimyndighetens test, men låt sig det är 50% vilket ger COP på 5 vid plus 7 grader. Att försöka hålla luft luft runt 50% effekt borde vara bäst?

Frågan är var balansen mellan kallare borrhål och mer användning av luft luft går?

Om hålets temperatur baseras på totala uttag under året bör det kanske löna sig att spara extra mycket på borrhålet redan nu när det är varmt eller borde jag köra bergvärmen mer än kurva 1 nu tro och föröska få ner luft luft till kanse 250w förbrukning?


Många frågor :)














Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 13 november 2010, 12:38:05 »

Tjo!

Har kompletterat anläggningen med en luft luft (IVT KHR-N). Nu gäller det att finna de optimala inställningarna, så länge det var plusgrader klarade luft luft själv våning 1 och 2 och bervärmen gick bara på vv, ca 21 timmar i veckan vilket dock känns rätt mycket, hade kurvan på 0.

Nu förösker jag hitta effektivast kombination och kör bergvärmen på kurva 1, har 5 plus in vid avslutad värming och mellan 30-35 till elementen nu när det är plusgrader. Enligt manualen och med tanke på det varma vattent in bör bergvärmen dra 1,6 kw/h och ge 7,3 kw sen plusar jag en kw (5 grader över 0) vilket borde innebära 1,6 ger 8,3 kw. Vilket ger mig en massiv COP på 5 :). luft luft står på 21 grader, min målsättning är att köra luft luft på så låg effekt som möjligt utan att kyla ner mitt borrhål, är det rätt tänkt?

Har aldrig haft så varmt och skönt som nu och gillar verkligne in temperaturen från borrhålet för nuvarande :).

Hur skulle ni kombinera luft luft och bergvärme?




Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 04 juni 2010, 15:35:36 »


Lite uppdateringar:

Efter prat med kommunen fick jag veta att enbart miljögodkända vedpannor får installeras i mitt hus, notis banken skulle kanske ha någon smärre invändning på ordvalet "mitt" :) men hey det är inte de som får värme räkningen :).

Frågan uppstår då hur man vet om en begagnad panna på blocket är miljögodkänd?

Vedpannan som fick upp mitt intresse för 17000 kr ny verkar inte miljögodkänd, det verkar dock finnas en "ladanpanna" som är miljögodkänd för dryga 20 men vid närmare granskning verkar många merkostnader komma till. Har börjat fundera på att istället köpa en vv beredare och därigenom avlasta bergvärmen. På en stor del av året kommer dock vv bli uppsakttningsvis 300 – 400 % dyrare å andra sidan får jag upp värmen på vv och sliter mindre på kompressorn, kanske en ny vv beredare också är bättre isolerad och på vintern kommer bergvärmen inte behöva avbryta värmningen av huset relativt ofta.

Hur mycket dyrare kommer vv bli tror ni? Alltså en allmän uppskattning.

Mina funderingar går fram och tillbaka, finns många alternativ men inget riktigt bra, ett ytterligare är att köpa comfortzone vilket förmodligen varit riktigt bra men blir också dyrare än budget precis som komplettera med luft vatten.

En ny vv beredare och sälja min bergvärme och köpa ett steg större bergvärme utan vv beredare är förtillfället ytterligare ett alternativ. Inte bra ekonomiskt troligtvis, isådana fall måste jag kolla borrhålet som någon föreslog i en tidigare post. Tror inte cop på bergvärme har förbättrats något vidare sen 2003/2004.

Ska tänka mer :)


Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 30 maj 2010, 19:10:43 »

Lungt, jag är fortfarande inte 100% säker på hur matchen gick, din spoiler är egentligen ingen spoiler :), planerar kolla ikväll.

Jag tänkte att man skulle koppla l/v utedel direkt till bergvärmepumpen. Oavsett är det självklart intressant eftersom hade man kopplat allt till en enhet hade man fortfarande varit helt beroende av ett system, problemet å andra sidan är att en komplett l/v går på över 40000 vilket är min max "kompletterings" gräns speciellt eftersom trots min anläggnings uppenbara brister är det svårt för kompletteringar att betala sig rent monetärt men lite är känslan värd att vara energieffektivare också dock ej över 40 :).



Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 30 maj 2010, 14:01:22 »

Jag är verkligen ledsen för min spoiler :'(
Det bara kallas kylmedel kylare för att på kyl sidan så blåser man bort värme.  Men man kan tillföra detsamma. Sedan så kan man ha en LVVP
som går när det är varmare än i hålet. Den kan återladda hålet plus massor av andra smarta lösningar man kan fixa. Om de säger att det inte går att styra detta så är det konstigt eftersom jag kan det.
Förstår inte riktigt, innerdel?
Har du inte en berg värmepump som kör flytande mot rad systemet?
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 30 maj 2010, 13:18:50 »

Eftersom jag fortfarande inte vet ufc resultaten så kan jag inte veta om det varit bra eller ej om du varit på väg ner :), bedömer runt 45% risk (rashad liten favorit enligt mig) att du varit på väg för att jag skulle betala dubbelt för en installation :).

Intressant detta med kombinationen luft vatten, kan jag köra båda systemen med samma innedel?

Vill jag inte värma kylmedlet?

Ska kolla upp detta med någon thermia återförsäljare i nästa vecka, återkommer med deras åsikter och prisförslag så kanske ni kan bedöma om det verkar rimligt?



Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 30 maj 2010, 11:36:39 »

Om du vänder dig till en kyltekniker så kan han/hon kolla hur mkt kyleffekt du hämtar upp ur slangarna. Då vet du om båda hålen används. Är de parallela eller i serie. Att komplettera med en kylmedelkylare( luft vatten vp) kommer att bli riktigt bra. Personligen skulle jag inte köpa ngn form av panna. Kolla på IVT eller Thermia de har ÅF nät.  Det betyder att det är större chans att du hitta ngn som har koll på bitarna än om du spanar på de andra märkena elle googlar efter rörisar. Hittar du en ÅF som har kylbehörighet så borde de lösa det. Jag håller till i STHLM och i Skaraborg. Blir lite långt att åka.

HADE DU VARIT MODIGARE SKULLE JAG VARIT PÅ VÄG NER NU. ;D
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 30 maj 2010, 11:00:01 »

Ni har säkert rätt men känner egentligen bara till de som satte in min anläggning och de har ju tagit ett antal tveksamma beslut gällande anläggningen och tycker ju även att det är okej om tillskottet går vid plusgrader så länge det går att få varmt i huset.

Svårt att veta vilka som både kan och har intresse av att se till helhetsbilden så att säga.

Jag har pratat med firmorna häromkring men det verkar dåligt med intressanta förslag.

1. Solslangar fick jag rådet men tror inte på det själv på vintern

2. Fördjupa borrhålet, verkar intressant men efter läsning på nätet verkar omöjligt.

3. Hade någon hemma som tyckte det verkar fungera som det ska, men är underdimensionerat, ifrågasatte lite om båda borrhålen verkligen används och tyckte jag borde gräva upp gräsmattan och kolla, intressant men tveksamt om jag kan tjäna något på det grävandet? Om bara 85 m hålet skulle användas skulle det betyda att jag har 55 meter aktivt djup och då borde väl anläggningen inte klarat något alls?

Ingen som råkar ha vägarna förbi trakterna runt gränsen Skåne, Småland, Halland? :)

Mitt fel är kanske att jag pratar med de som säljer bergvärme kanske borde inrikta mig på ved specialister eller om det finns allmänna vvs?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 30 maj 2010, 07:24:21 »

Som C-C säger. Det bästa är att se vad du har för grejer, då kan man börja trolla lite :) Rekommendationen blir att du kontaktar en installatör som du har förtroende för.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 30 maj 2010, 07:05:29 »

en kund anpassad lösning blir alltid optimal med lite hederlig vvs teknik. 8)
c-c
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 30 maj 2010, 06:58:22 »

Tanka ner på UFC:S sida   Det kostar bara 10 dollar och är jättebra kvalitet.
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 30 maj 2010, 01:37:21 »

Detta är verkligen OT men har några vinnare (tror jag)

Rashad
Miller
Nogueira
Amir
Escudero

Kommer somna innan det börjar förmodligen skriv inte vinnarna i tråden :), svårt hitta en torrent tidigt på en söndag oftast så blir att vänta lite :).

Panna och bergvärme, optimala kombinationen?



Skrivet av: cocacola
« skrivet: 29 maj 2010, 21:52:44 »

rashad vinner . grymt klipp i nävarna och snabb Thumbsup
coca cola
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 maj 2010, 19:27:44 »

Det var inget jag reflekterade över :)
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 18:58:01 »

Ändrade lite i mitt förra msg eftersom det nästan framstod som jag inte litade på dina installatationer när jag menade att det inte är rashad jag litar på :)
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 maj 2010, 18:54:07 »

 *roflmao*






                                                                        Fegis ;D
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 18:50:35 »

Vill satsa men liter inte tillräckligt på rashad:), tur iallafall att jag själv inte skulle bygga min egen anläggning om rampage vinner, hela kvarteret hade förmodligen gått åt skogen :).



Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 maj 2010, 18:30:55 »

Om Rashad vinner bygger jag din anläggning gratis och om Rampage vinner pröjsar du dubbelt eller *roflmao* *roflmao*
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 18:13:08 »

Håller på rashad :), må bäste man vinna :)
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 maj 2010, 17:04:24 »

Håller du på Rampage idag eller? det gör jag Thumbsup
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 16:59:41 »

Hade i princip helt bestämt mig för en Keddy i källarne men började tänka om, jag bedömer att jag får elda väldigt ofta och tror effektiviteten blir rätt begränsad, började tänka att ska jag ändå investera 15 kanske jag kan dubbla istället och få ett sekundärt värme system? visserligne utan mysfaktorn men istället med en trygghetskänsla, min bergvärme är inte längre försäkrad och misstänker att hemförsäkringen inte värderar den mycket.
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 16:55:06 »

Hej!

Har inte kvar alla anteckningar jag gjorde för nåt år sen så vet faktiskt inte vad framledningstemperaturen är vid olika förutsättningar men kör kurva 4,5 utan någon ändrad lutning och ca 6 grader diff på utgående och ingående till elementen, kanske går det att räkna ut ifrån dessa förutsättningar, hade en simulator av "ivt datorn" på datorn hittar inte den heller :(.

Ärligt talat gick bergvärmen bara 100 timmar tillskott denna vinter men då snackar vi rätt extrema åtgärder som 30% av elementen avstängda, vv börjar värma runt 40 grader upp till 52, inställning kurvan 3,5 tills vi kapitulerade och gick upp till 4,5 :), max antal timmar innan tillskott får gå in. Kurva 3,5 ger ca 16 grader, kurva 4,5 ca 19 grader när det är minus ute. IVT greenline 7 kw. Jag har konstaterat att trots 3 glas fönster och tilläggsisolerad vind så drar det mycket vid golvet samtidigt är det självdrag så är lite rädd för att isolera mer.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 29 maj 2010, 16:50:04 »

Det finns ett alternativ till, vedkamin som värmer direkt till luft:
+ Mysfaktor.
+ Backup vid strömavbrott.
+ Stör inte VP:n som kan jobba parallellt med kamin (en rumsgivare till VP:n rekommenderas).
- Gör inget varmvatten.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 29 maj 2010, 14:12:15 »

Allternativen är som du skriver många .

men det finns möjligheter att trolla lite med dina grejer . vad kör du ut för temperaturer på rad systemet vid -10  -15 grader ?
coca cola *vinkar*
Skrivet av: raggsockar
« skrivet: 29 maj 2010, 12:53:22 »

Hej igen!

Gigantiskt post (3 a4 sidor) ungefär som sist jag postade för något år sedan. Eftersom vi nu börjar tina upp efter vintern funderar vi återigen runt kompletteringar till vår excellenta ”vår sommar höst” kompatibla bergvärme.

Alternativ 1: Vedpanna

+ kan värma både vatten och element, d v s hela huset.

+ inte utelämnad till någon tekniker oavsett pris när bergvärmeanläggningen krånglar mitt i vintern.

+ kan köra igenom vatten ledningarna med riktigt varmt vatten antar jag

+ inte helt körd om strömmen skulle vara borta en längre tid.

+ kan stänga av bergvärmen och elda de dagar det är riktigt kallt vilket förmodligen kommer spara tusenlappar varje år

+ hålla igång skorstenen som inte har använts på 6 år

+ jag har tid att elda morgon och kväll vilket bör innebära behov av mindre ackumolator tank och billigare panna

+ när elbolagen kör sina 20 kr kw kan jag ”defend against their robbery”

- har dåligt med plats för panna och ackumolator tank och ingen plats alls för ved egentligen men får köpa nåt överdrag och ha det utanför huset

- måste köpa veden och har ingen dragkrok på bilen (civic type r, fryser hellre än bytar)

- total nybörjare vilket troligtvis kommer innebära ineffektivt användande

- orolig för att soten ska ta kål på bergvärme anläggningen som kommer stå i samma lilla rum.

- elementen kanske måste justeras

Ändå totalt sett kan anläggningen potentiellt betala sig själv på sikt trots att den kommer användas minimalt. Känslan av att ha ett sekundärt värmesystem är också värt en del.

Alternativ 2: Luft/luft värmepump

+ IVT enligt energiverket verkar ge ca cop 4 vid – 2 på 50 % vilket är bättre än bergvärmen samt 10 års försäkring

+ lär inte behöva använda elpatron på bergvärmen vilket sparar något

+ varmare borrhål om bergvärmen inte går konstant hela vintern

+ tänker mig att jag kan köra båda anläggningarna på lägre ut vilket kommer ge bättre cop från bägge anläggningarna, kanske ger en tusing eller 2

+ kan värma hela huset

+ bättre inomhusklimat

+ relativt billigt

+ slipper vedhantering

- gillar inte IVT

- buller och drag och förstörande av vägg

- har ett rum på 50-60 kvm vilket värms lätt av luft luft och förmodligen kommer värmen att gå upp också men något rum kommer förmodligren inte nås vilket gör att jag kanske ändå inte kan sänka bergvärmen för ökad cop

- inget varmvatten tillgängligt om bergvärmen går sönder

- inget skydd mot strömavbrott

Alternativ 3: Byta bort 7 kw bergvärmen mot en större skulle kunna vara ett alternativ men 70 m aktivt hål verkar redan pressat med sina – 2 in vilket mycket väl kan vara ännu kallare

+ bekvämast

- ekonomisk katastrof

- inget reservsystem

Alternativ 4: Fördjupa borrhålet

+ ökar cop

- verkar inte vara något borrarna uppskattar så kanske omöjligt

Alternativ 5: behålla nuvarande system och istället köpa raggsockar för pengarna

+ blir många raggsockar

- skulle bergvärmen gå sönder räcker inte raggsockar för att undvika att huset fryser sönder

Vedalternativet känns mest intressant

1. Fokus på hållbarhet och så billigt som möjligt utan att bryta mot lagen eller ogiltigförklara försäkringar, vilka pannor bör jag kolla upp nya och begagnade?

2. Kanske kommer användas en månad om året. Vad kostar installation och får man in pannan genom en vanlig dörr?

3. En ny såndära v nånting panna för 17000 verkar skulla hålla länge och borde duga till liten användning men sedan behöver jag ackumolator tank och installation så vet inte vad summan hamnar på alls?

4. Undrar om den värmer vatten? Miljöregler ett hinder? Behöver tillstånd? Bor mitt i samhället. Verkar tunga att bära? Undrar vad den billigaste enkla hållbara pannan som är godkänd att installera kostar?

5. En begagnad panna verkar inte så dyrt, frågan vad frakt och installation går på? En begagnad panna kanske går sönder gissar jag?

Hemkörd ved har jag inte heller kollat upp vad det kostar bara gissat att kw priset kanske blir samma som med bergvärmen och bättre än tillskott självklart beroende på elpriset.

Luft luft ändå inte helt uteslutet, gillar detta med bättre luftkvalite och stämmer cop värdena kommer den att betala sig på 10 år trots att jag har bergvärme inte minst eftersom ingen behöver gå på max. Tråkigt att den inte riktigt fungerar som ett reservsystem.

Ny bergvärme med mer kraft lär knappaste ge mycket bättre cop och frågan är vad som händer när jag försöker plocka mer energi, dessutom ska min granne borra 20m härifrån. Undrar om man kan komma över någon ny men lätt kantstött maskin billigare? Undrar vad installationen kostar, jag kan inte utnyttja rot i någon större utsträckning. Undrar vad en 6 år gammal maskin är värd?

Nytt hål och ny bergvärme är uteslutet.






Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!