Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 maj 2010, 00:15:19 »

Hallå  RIIDAXX varför dog tråden.  Den var ju rolig :)
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 09 maj 2010, 18:45:25 »

OkI nu börjar vi om  :)
Frågan om framlednings tempen när värmepumpen är på 8 kwh och toppeffekt enligt beräkningsprogram är 13,5 kwh vid ett högtempat system .
Vid -5 grader är den termiska avspeglingen från skalet så stort att tillförd effekt från värme pumpen planar ut ca 50 grader på T och 40 i returen om det är injusterat .Här finns sen ett tillskott i fastigheten på hushållsenergie som gör att kurvan kan ändras något .
Vid - 15 grader är returen 45-48 grader och Tiloppet ca 60 för 21 grader inomhus (stockholms kurva ) på högtempade system så en värme pump på dryga 10 kwh blir optimalt i en sån fastighet .Då köper man spets ca 120 timmar om året tillsammans med pumpen  och några få timma om året som den kanske får stå på grund av för hög temp på returen . så dom timmarna pratar man med kunden om . vart vill du lägga års copen på. Givet vis blir den något sämre än ett låg tempat anpassat system . Men helt klart värt att investera i. sen finns det som alla vet alternativa lösningar för att optimera driften .    Flödes mässigt blir det obalans men det är samma där kopplar vi det rätt får man funktionen .

Skulle det krävas 70 grader med v-p sätter jag dit en som jobbar flytande dit upp. Finns serie tillverkade men kostar en slant :)

c-c
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 12:52:34 »

Ja jag väntar oxå ;D
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 09 maj 2010, 11:33:09 »

 ridax och jag har skrivit hela morgon  *roflmao*. hela den tiden du väntat har jag skrivit  och räknat på brytpunkter för temperaturer och effekter . det tar mig hur lång tid som helst . jag får göra ett nytt försök i kväll för nu kallar jobbet (jour)
Hoppas du står ut.
c-c *vinkar*
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 11:24:47 »

:'( Hela mitt inlägg försvann  :'( när det skulle postas . men ni verkar vara överens nu  :)
c-c
Jamen....  huvuddunk huvuddunk huvuddunk  Ju fler kockar desto bättre soppa...  Så skriv om det nu är du snäll, så får vi se om det finns någon 3:e ståndpunkt...  knUp  Har ju väntat hela morgonen på ditt inlägg.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 09 maj 2010, 11:19:20 »

 :'( Hela mitt inlägg försvann  :'( när det skulle postas . men ni verkar vara överens nu  :)
c-c
Skrivet av: Virgin1
« skrivet: 09 maj 2010, 10:54:39 »

En liten kommentar från verkligheten.....Jag har exakt den situation ni diskuterar.
Min pump 1235 10kW klarar bara VBf på 49 grader för att huset kräver 10 kW vid svinkyla.
Men vid VBf på 50 grader ger pumpen bara 8kW så att det som fattas måste tillsatsen stå för.
Jag borde alltså ha installerat en 12kW pump för att klara dom 55-60 grader som behövs för att värma huset vid DUT. Här räknade installatören med att 10kW skulle räcka ........för det är ju husets behov.
Effekten minskar snabbt med ökande VBf, något installatören inte räknade med. Jag informerade installatören om att det krävdes 55-60 grader för att värma huset vid svinkyla.
Sedan finns det ju andra faktorer som påverkar om man överdimensionerar, starter och korta gångtider.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 10:53:14 »

Thermia har 3 pressostater på högtrycks sidan. Högtryckspressostat 31 bar. Normal driftspressostat 26,5 bar och en till drift på 28,5 bar.
Ingen omställning i mjukvara krävs.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 09 maj 2010, 10:40:40 »

Nu blir jag lite nyfiken. Thermia har alltså ett extra pressostat för högtryck att använda vid behov? Får man gå in i mjukvaran och ställa om också?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 10:37:20 »

Japp det går fint
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 10:31:29 »

Man behöver inte "hacka" programvaran för att få högre framledning. Man byter bara pressostat. 
Nu syftade jag iofs med "hacka" inte direkt på programvaran utan mer allmänt om att modifiera pumpen, men det spelar ingen roll.  Är en sådan modifiering av en Thermia-pump sanktionerad av Thermia och gäller garantier utan inskränkning?  Är en Thermia-pump modifierad på detta sätt likvärdig med en IVT pump som från början är "gjord" för 65 grader (med avseende på effektivitet och livslängd)?  Jag har ingen aning, så jag bara frågar.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 10:28:10 »

Om Ridax hus kräver 10kw vid dut och vi stoppar in en 7,5kw vilket ger 75% av topp effekt behovet. Vid dut vill huset ha 60 grader. Då klara inte 7,5 kw att fixa det.
Jo, men här har du ju helt rätt, men tyvärr är det ganska intetsägande.  Om mitt hus kräver 60 grader och 10kW vid dut och jag bara har 7,5kW så är det ju naturligt att jag inte kommer upp i 60 grader, för hade jag gjort det, så hade ju VPn klarat av uppvärmningen och alltså i själva verket varit en 10kW pump i förklädnad...

Men om du har ett hus som kräver 75 grader och 10kW så kommer ju en VP kunna producera 60 grader även om den inte klarar av att producera 75 grader och 100% effekttäckning.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 10:26:26 »

Vad gäller att fixa högre framledning än så ,så är det inga problem. Men jag vill hålla några trix för mig själv ;)

Man behöver inte "hacka" programvaran för att få högre framledning. Man byter bara pressostat. 

VP:n kommer inte att bryta på högretur. Det fixar man ju till så att det inte sker. Och skulle det ske så är det ju mitt fel och jag som fixar det
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 10:22:09 »

Nu är det mest frågan om jag riskerar att få "strula" och återställa larm eller komplettera/bygga om efteråt för att få den att funka rent praktiskt för mig som användare om jag väljer det ena alternativet (Thermia = angett 55grader) framför det andra (IVT = angett 65grader) beroende på att dom enligt faktabladen klarar av att jobba med olika max framledningstemperaturer.
Nu vet jag ingenting om varken Thermia eller IVT och huruvida du kan "hacka" Thermian att producera varmare vatten än standard (och i så fall hur det påverkar garantier och livslängd).

Men min rekommendation hade varit att OM du misstänker att din anläggning kräver varmare vatten ut än 55-60 grader, så skaffar du också en pump som klarar av det.  Då får du betydligt mindre RISK för problem.  Annars riskerar du att kompressorn stannar pga hög retur och du kommer att köra som elpanna när huset kräver som mest energi (=inte skoj).

Jag vet inte vilken hemlig lösning som Thermia-installatören har på detta, men låt mig gissa att den inte är gratis och i vilket fall som helst så kommer du ju märka problemet mitt i vintern och hur skoj är det att modifiera systemet just då?

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 10:18:00 »

Imponerande. Du och jag skulle nog kunna bygga fina VP anläggningar ihop :)

Angående 55 eller 65 grader fram så kan man skifta en pressostat i Thermia pumparna så att dem ger 65 grader oxå. Om man sen får 65 grader ut beror på om man justerar in det som kallas täta ut, och det gäller alla VP. Skogis kommer inte att få hålla på och återställa larm vare sig från Thermia eller IVT. Det ser installatören till. Thermia väljer att inte leverera sina pumpar med 65 grader fram eftersom verkningsgraden sjunker och slitaget ökar. Om man kör 65 grader med 407c så har man nog 120-130 grader i hetgas vilket inte kan anses särskilt bra. Det kan man justera in lite men det är det nog inte så många som gör. Vid 56 grader fram så har jag fått hetgas temp på 104 och då börjar det fresta på grejerna. Att sedan köra ännu högre är inte så bra.

Om Ridax hus kräver 10kw vid dut och vi stoppar in en 7,5kw vilket ger 75% av topp effekt behovet. Vid dut vill huset ha 60 grader. Då klara inte 7,5 kw att fixa det.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 10:08:15 »

Nej om den täcker 75 procent så orkar den inte upp till 60 utan spets.
Det är här du tänker fel.  Framledningstemperatur och effektbehov är inte strikt relaterade till varandra.  Anta att du (i extremfallet) har ett dåligt isolerat hus med en enda radiator.  Då kanske denna radiator kräver 300 grader i framledningstemperatur för att kunna hålla huset varm.  Hade du istället haft golvvärme i hela huset, så hade det kanske bara krävts 30 grader ut i systemet.

Huset är detsamma, energibehovet och effektbehovet är också detsamma.

En värmepump hade inte haft några som helst problem att komma upp i 60 grader i framledning (under förutsättning att den överhuvudtaget klarar av att ge den temperaturen) men 60 grader hade ändå varit långt ifrån max effektbehov (vid 300 grader).

Nu har jag valt öeverdrivna extremfall bara för att åskådliggöra att det inte är något direkt samband.  Naturligtvis är normalfallen mer "normala" sas...  ^-^
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 09:48:37 »

Delar av ditt inlägg kom inte fram sist, du skulle säga att ngt var bättre än vp  vad?
dessutom är jag röris inte systemutvecklare, jag googlar inte så bra
Den avhuggna meningen som du såg (som jag redigerade bort ganska snabbt) var bara ett skrivfel.  Jag formulerade om mig medan jag skrev och en del av den gamla formuleringen råkade bli kvar av misstag.

Du tycks ju kunna Googla ganska bra...  Om det nu är så att någon inte kan googla så kan jag redovisa mina livsöden för den som är intresserad.

Systemutvecklare och har arbetat som datakonsult parallellt med jag i egen verksamhet sålt ett egenutvecklat program för fjärrstyrning av datorer mellan ca 1990-2000, använt av bl.a. Systembolagen, KappAhl, HM (eller var det Lindex Sc:,h ), HP Medical, IBM, Nortel, Nokia.

Efter 2000 gick successivt över mer och mer till hårdvarukonstruktion.  Utvecklar/tillverkar numera mest hårdvara (tillbehör) till iPod/iPhone (vilket iofs inbegriper lite programmering).  Säljer också som en separat liten del lite komponenter till andra som experimenterar med iPods samt säljer lite egenutvecklade tillbehör också.

Har även utvecklat lite program och hårdvara till Dreambox (satellit-mottagare) och för Bang Olufsen system...

Såja... är du nöjd nu?  Nu gömmer jag mig inte bakom skärmen längre.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 09:47:44 »

Nej om den täcker 75 procent så orkar den inte upp till 60 utan spets.
Skrivet av: skogstomten
« skrivet: 09 maj 2010, 09:45:44 »

Hej allihopa *vinkar* Alla har vi olika åsikter om hur saker funkar eller vad man kan göra rent teoretiskt för olika "speciallösningar" mer eller mindre avancerade för att bygga en bra fungerande anläggning. Utifrån min frågetställning så är jag främst ute efter en ganska standardbetonad installation och undrar hur den kommer att funka rent praktiskt i just min installation.

Nu är det mest frågan om jag riskerar att få "strula" och återställa larm eller komplettera/bygga om efteråt för att få den att funka rent praktiskt för mig som användare om jag väljer det ena alternativet (Thermia = angett 55grader) framför det andra (IVT = angett 65grader) beroende på att dom enligt faktabladen klarar av att jobba med olika max framledningstemperaturer. Om sen storleken på pumpen samt de offererade prisen är det mest ekonomiska eller optimala för mig och mitt hus är en liten annan frågeställning.  

Jag ska också ta frukost med familjen så hoppas jag på många intressanta och uttömmande svar på min frågeställning angående min kommande anläggning när jag är tillbaka om en stund  Thumbsup
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 09 maj 2010, 09:43:28 »

Ni är för snabba  *roflmao* hinner bara börja på ettt inlägg så har ni kommit med hur många inlägg som helst  *roflmao*
jag ska bara äta frukost sen ska vi se om vi kan reda ut en del frågor *vinkar*
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 09:38:57 »

Och jag vet inte om jag kan kalla mig gömd då min address står i min profil. Jag fick inte ha mer info där för då fick jag skäll av Rickard. Men många andra här kan ha hela sina företag i profilerna.
Din adress är inte synlig i din profil.  Oavsett så är du betydligt mer anonym än vad jag är.  Finns ingen anledning att börja tala om att jag gömmer mig bakom skärmen.  Dels är det irrelevant och dels är jag inte speciellt gömd.

Det du säger Ridax är ju självklara grejer. Jag sa bara att när vi närmar oss 60 grader i framledning så måste pumpen orka med det. 
Och nu har vi det här läget?????
Ja, men jag förstår inte vad du menar med "så måste pumpen orka med det".  För att producera 60 grader så måste ju självklart pumpen vara gjord för att kunna producera 60 grader.  Precis som en bil som skall köra i 200 km/h måste vara gjord så att den kommer upp i den farten...  Det är liksom en självklarhet...

Men du skrev ju att det måste vara frågan om en VP som täcker 100% av effektbehovet för att det skall bli aktuellt och det är inte sant.  En VP kan mycket väl producera 60 grader ut (och BEHÖVA producera 60 grader ut) trots att den bara täcker 75% av effektbehovet.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 09:34:53 »

Delar av ditt inlägg kom inte fram sist, du skulle säga att ngt var bättre än vp  vad?
dessutom är jag röris inte systemutvecklare, jag googlar inte så bra
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 09:32:48 »

När sa jag att jag ska låta pumpen göra 70 grader????????????????
Tja...  följande utveckling tyder ju på det....

Citat från: VP ORAKLET
Jag skulle stoppa in VP även om jag behövde 75 grader. VP kommer ju göra det mesta av dessa.  Även om det inte blir optimalt.

Citat från: Ridax
För det tredje...  Du skulle stoppa in en VP även om det krävdes 75 grader fram.  Det betyder ju att en stor del av tiden när energibehovet är som störst, så kommer VPn inte att kunna producera energi till huset.  Den kommer att vara helt utslagen och kommer att gå som elpanna.  Hur skoj är det?

Citat från: VP ORAKLET
Inte producera?  Suck  Ridax måste fråga i all välmening.  Sysslar du med detta som arbete.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 09:30:37 »

Kommersiella intressen. När Rickard eller CarlN eller många andra presenterar sina beräkningar så är det Nibe programmet som visas upp. Jag arbetar på en firma som av en händelse har offererat en VP hos skogstomten. Vad tjänar jag på det. Antiningen får jag montera hos honom eller hos ngn annan. Jag kommer inte tjäna ngt på det. Och jag vet inte om jag kan kalla mig gömd då min address står i min profil. Jag fick inte ha mer info där för då fick jag skäll av Rickard. Men många andra här kan ha hela sina företag i profilerna.

Det du säger Ridax är ju självklara grejer. Jag sa bara att när vi närmar oss 60 grader i framledning så måste pumpen orka med det. 
Och nu har vi det här läget?????
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 09:21:11 »

Skogstomten:  Jag förstår mycket väl att DU inte har några problem med att VP Oraklet argumenterar för sin sak...  Det är vi andra här i forumet som gärna vill se att inläggen INTE har några sådana direkt kommersiella anknytningspunkter som stör i alla fall mig...  För att det skulle vara RÄTTVIST så borde ju den som offererade IVT också vara med och argumentera för SIN sak här också, eller hur?

VP Oraklet.  Vadå gömma mig bakom min skärm?   Det finns väl få personer som är mindre gömda bakom skärmen än vad jag är?  Minsta lilla Googlande så hittar man precis vad jag sysslar med, min ekonomi och allting...  >:(  Jag är betydligt mindre gömd bakom skärmen än vad "VP Oraklet" är.

Sedan är frågan hur RELEVANT det är?  Om du inte kan komma med annan argumentation än att ifrågasätta förståndet hos den som du talar med, så har du helt enkelt ingen argumentation.  Det är väl självklart att det går att göra om ett hus som kräver 75 grader i framledning till ett hus som INTE kräver det.  Det var inte det som var frågan.  Du tycks påstå att det inte är några som helst problem att skicka ut 75 grader till radiatorerna och ändå få VP att arbeta 100%.  Hur åstadkommer du det?  Genom att idiotstrypa flödet över VPn?  Det är ju kontraproduktivt och löser bara ditt problem att visa hur man kan lösa det, men löser tyvärr inte husets värmeproduktion.

Skrivet av: skogstomten
« skrivet: 09 maj 2010, 09:12:47 »

Tack alla som engagerar er!  Thumbsup

Jag har personligen inget problem med att VP-Oraklet argumenterar för sin lösning. Eftersom jag i det här fallet har bett honom som installatör om en offert. Jag är ganska "kritisk" som person och säger till om argumentationen inte känns underbyggd eller trovärdig. I det här fallet tror jag också att det är husets/elementens förmåga att "ta emot/ göra sig av med effekten" som är det viktiga.

Jag har mätt fysiska storleken på alla mina element och jämfört med vad "motsvarande typ/storlek av element avger för effekt enligt Rinkabykatalogen vid framledningstemperaturen 55 grader och en rumstemperatur på 21 grader (Delta T 34 grader alltså). Då kommer jag fram till att elementen bör avge 3150W på nedervåningen 2550W på övervåningen och 1600W i källaren med nuvarande element. Alltså 7300W. Sen ska det sättas in ett nytt element i pannrummet. Säg att det avger 700W. Då kan alltså elementen avge totalt ca 8000W. Ungefär vad en föreslagen Thermia 8 producerar alltså. (7,51KW) Dock kanske den inte har jättehög COP då den får jobba med 55 grader frameldning men den blir i alla fall av med effekten som den producerar så det borde inte gå något larm om för hög returtemp? Eller tänker jag tokigt????

Om det sen räcker till för att värma upp huset till den här temperaturen är en annan sak. Men i så fall sjunker ju rumstemperaturen, skillnaden mellan rummets temperatur och elementens temperatur ökar= elementen kyls ner mer och eltillskottet få gå in och spetsvärma upp returtempen från radiatorerna eftersom kompressorn inte riktigt kommer att orka jobba upp tempen till 55 grader. (Till det tillkommer också elgolvvärme i ett badrum på ca 8kvm på övervåningen. Som kanske är på 400W.)

Luftvärmepumpen jag har gör ju antagligen ingen nytta när det kommer en köldknäpp så den lär ju inte kunna hjälpa till annat är som ett rent "elelement" möjligtvis  ^-^


VP: Oraklet

Vp oraklet: Vad händer rent konkret om vi sätter in en Thermia med en "standardinstallation, det visar sig vid några köldknäppar att elpatronen måste gå in hela tiden för att tex spetsvärma till säg 61grad. Självklart får jag ett eltillskott och betala kwh timmar men om vi bortser från det. Tuggar elpatronen på och kompressorn gör så gott den kan och sen när effektbehovet minskar så slutar eltillskottet att vara på.

Eller löser högtryckspressostaten ut av någon anledning. (För varm retur???) och jag måste sen ner och fippla och återställa pumpen manuellt för att den sen ska funka normalt? VHur har dom egentligen löst det på IVT då den klarar av mer men använder samma gas??? Har dom bara en högtryckspressostat som slår ifrån vid högre temp???


 
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 09:11:21 »

Ja ibland har man olika uppfattningar om saker inte konstigare än så.
Fixa fram ett hus som behöver 70 grader fram så ska jag fixa till det åt dig.

Vad denna tråd gällde var om Thermia kan göra 65 grader som IVT. Och i så fall till samma verkningsgrad. Jag säger att det är ungefär samma för bägge pumpar ,men du måste börja bråka. Var det en tung kväll igår??
Varför svarar du inte på min fråga och varför gömmer du dig bakom din skärm?

När sa jag att jag ska låta pumpen göra 70 grader????????????????
Jag säger att det finns trix men det vet du oxå Ridax eftersom du är duktig på detta.

Finns väl inte så mkt mer att tillägga om detta eftersom vi tycker så olika. Nu ska jag fortsätta att rita på den 280 kw pump som jag sysslar med just nu och sedan så måste jag börja på 2 anläggningar på 150 kw .  Vad ska du göra.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 09 maj 2010, 09:08:08 »

Inte producera?  Suck  Ridax måste fråga i all välmening.  Sysslar du med detta som arbete.

Nyfiken som petar i värmepumpar ibland. Vad är din lösning på 75 grader i framledning för värmepumpar utan att ta livet av den.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 08:57:47 »

Inte producera?  Suck  Ridax måste fråga i all välmening.  Sysslar du med detta som arbete.
Suck VP Oraklet...  Om du nu tycker att något jag skriver är fel, så vore det bättre om du skrev vad som är problemet istället för att komma med den typen av argumentation...  VAD är det som är fel?

MIN slutsats är att DU inte kan argumentera mot vad jag säger och istället drar till med denna typ av pajkastning.

DESSUTOM kan jag bara konstatera att just det jag varnat för har hänt...  Att du här i forumet helt plötsligt talar direkt till en av dina potentiella kunder och alltså argumenterar direkt i egen sak rent kommersiellt.

Om man sedan går till sakfrågan, så påstår du att en VP måste arbeta hela tiden (på sitt max) för att den skall BEHÖVA producera 60 grader fram.

Är det likadant om kurvan säger att den skall ligga på 55 grader fram?

På samma sätt, är det likadant (att den måste arbeta hela tiden) för att producera 40 grader fram?

VAD är det rent fysikaliskt som händer just vid 60 grader???  Javisst, det är SVÅRT FÖR PUMPEN att producera så varmt vatten, men vad har detta med husets effektbehov att göra?  Det finns absolut INGENTING som säger att pumpen måste gå 100% av tiden för att det skall krävas 60 grader fram och den kan också mycket väl producera 60 grader fram utan att för den skull gå 100% av tiden.

OM du nu skall ut med 75 grader till radiatorerna, HUR åstadkommer du det utan att kompressorn stannar?  Är det en sådan lösning du har offererat till kunden?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 08:53:53 »

Inte producera?  Suck  Ridax måste fråga i all välmening.  Sysslar du med detta som arbete.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 08:46:16 »

Om man behöver 60grader fram så finns det bara ett sätt att få det med VP. Den måste orka det. Annars får du inte ut 60 grader. Detta med högretur är väl inga problem? Bara att bygga bort. Jag skulle stoppa in VP även om jag behövde 75 grader. VP kommer ju göra det mesta av dessa.  Även om det inte blir optimalt. Frågan gällde inte om han behövde 65 grader fram.  
Jag förstår inte alls vad det är du säger faktiskt...

För det första...  Det är inte alls så att VPn måste gå på max för att den skall producera (eller behöva producera) 60 grader fram.  Det är RADIATORERNA som styr vilken framledningstemperatur som krävs.  Krävs det 60 grader fram, så gör det det, oavsett om man ligger vid husets maxbehover eller inte.  Man skulle mycket väl kunna tänka sig en installation där pumpen bara går 75% av tiden men ändå måste producera 60 grader fram.

För det anddra...  "Hög retur är inget problem"?  Bara att bygga bort...  Jo, men då krävs det ju att det verkligen byggs bort också.  Genom att man byter ut en mängd radiatorer (eller fläktkonvektorer).  De flesta tycker nog inte det är så "bara"...

För det tredje...  Du skulle stoppa in en VP även om det krävdes 75 grader fram.  Det betyder ju att en stor del av tiden när energibehovet är som störst, så kommer VPn inte att kunna producera energi till huset.  Den kommer att vara helt utslagen och kommer att gå som elpanna.  Hur skoj är det?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 08:44:36 »

Det finns andra trix att ta till Carl.  Men jag avslöjar inte all dem här.  Jag måste behålla några hemligheter för mig själv ;)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 maj 2010, 08:36:55 »

Detta med högretur är väl inga problem? Bara att bygga bort.

"bara" ?

Det krävs nya fetare radiatorer eller fläktkonvektor, en extrakostnad som många inte räknat med.

Fast å andra sidan, skogstomten, så är en 4-rörs fläktkonvektor (ansluten till både VB och KB) lite centralt placerad inte helt fel, den hjälper till bra på vintern att få ner framledningstemp och kan kyla huset till en ringa kostnad heta sommardagar.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 08:18:56 »

Om man behöver 60grader fram så finns det bara ett sätt att få det med VP. Den måste orka det. Annars får du inte ut 60 grader. Detta med högretur är väl inga problem? Bara att bygga bort. Jag skulle stoppa in VP även om jag behövde 75 grader. VP kommer ju göra det mesta av dessa.  Även om det inte blir optimalt. Frågan gällde inte om han behövde 65 grader fram. 
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 maj 2010, 08:07:26 »

Jag håller inte riktigt med VP Oraklet...  Om du behöver varmare än 55 grader eller inte beror ju inte på hur pumpen är dimensionerad utan beror på hur dina element är dimensionerade.  Är dina element knappt dimensionerade så att det krävs 65 grader ut till dem på vintern när det är kallt, så gör de det, oavsett om pumpen är dimensionerad för hela effektbehovet eller inte.  Elementen kanske till och med kräver 75 grader...  Då stämmer ju inte det som VP Oraklet skriver att pumpen måste vara dimensionerad för hela effektbehovet för att man skall ha glädje av 65 grader (sedan kan man ifrågasätta hur lämpligt det överhuvudtaget skulle vara med en V/V-värmepump om en anläggning kräver 75 grader på vintern).

Men sedan är det ju problemet att när man kommer upp i temperaturer som överstiger vad pumpen klarar, så har man ju inte bara det enkla problemet att elpatronen måste höja temperaturen.  Istället så är det lätt hänt att elpatronen får kompressorn att stanna vid dessa höga temperaturer så att elpatronen får ta HELA lasten och man inte har någon glädje alls av VPn när det är som kallast.  Det är ju absolut inte något bra läge och det är här man kan ha glädje av 65-graders pumparna som skjuter på problemet 10 grader uppåt.

I alla fall är det så som jag förstår det.... kör inte ut så höga temperaturer själv, så har inte råkat ut för att kompressorn stänger ner för hög retur.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 09 maj 2010, 07:41:51 »

Om en vp ska kunna göra sin max temp så måste den vara dimensionerad föpr att klara 100% av ditt behov. Annars kommer den inte upp till den tempen. Det är ingen bygling direkt, man skiftar 2 kontakter och byter pressostat. Då tillåter man den att gå till ett högre tryck vilket ger högre temp. Om dem har 65 grader med 407c så borde hetgasen vara väldigt hög.  Det är inte bra att ligga så högt i kondensering, det sliter på grejerna. Om du köper en Thermia 8 och en IVT 8 så kopplar dem in tillsats ungefär samtidigt. Båda ger ju 8 kw. I normal fallet så kan du få 70 grader fram med hjälp av el. Om man skulle vilja ha mer så får man greja lite. ;)
Skrivet av: skogstomten
« skrivet: 09 maj 2010, 00:29:29 »

VP oraklet. Det är din (Görans) offert i Nacka från besöket förra veckan jag vrider och vänder på  *vinkar*. Så du har nyss rotat runt i vår mexitegelvilla och sett elementen och källaren osv. Det blev en 8:a som vi kom fram till borde bli lämplig i storlek. Du skriver att man kan få den att ge 64 grader. Jag läste något i äldre trådar om att ändra en bygling till en andra högtryckspressostat är det så du menar eller? Blir den i så fall "i princip" likvärdig med IVT hur den jobbar osv? Sen skriver du att det kräver att "VP orkar det" hur menar du då? IVT anger R407c som gas.

Som sagt jag är inte rädd för tillsatsel men om det visar sig att Thermian kopplar in den redan vid 55 i framledning jämfört med 65 för IVT och båda offerterna är likvärdiga så känns ju IVT bättre om "allt annat" anses likvärdigt.

Hur varmt kan man få ut ur Thermia med tillsatsel på är det 80 grader eller?

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 08 maj 2010, 23:54:45 »

Det är mest försäljnings matematik som du säger. Om du vill kan din Thermia ge dig 64 grader fram men det kräver att VP orkar det. Alltså en fulleffektsanläggning. Vet inte vad IVT har för gas men om det är R134a så kräver det en större kompressor för att få samma effekt. Du måste be din inst att dimensionera för att VP ska klara hela huset utan tillsats, vilket ger en dyrare inst.
Lycka till
Skrivet av: skogstomten
« skrivet: 08 maj 2010, 23:44:20 »

Jämför just nu offerter på Thermia 8 där max framledning är 55grader med IVT HT plus 9 med framledning 65grader. Vet inte riktigt vad vårt hus kommer att kräva eftersom vi inte bott där tidigare. Hyfsat med element och i Stockholmstrakten.

Frågan jag har är mer är skillnaden verkligen så stor på dom här två pumpalternativen i praktiken? Är verkningsgraden vid 65 för IVT ungefär lika bra som för Thermians vid 55 så att man verkligen kan tillgodogöra sig skillanden om det kommer att visa sig att vi behöver säg 60grader framledning? Eller är det mer försäljningsmatematik där man dribblat med siffror. (Jag har i och för sig för mig att det beror på olika gaser eller något sådant)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!