Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 27 februari 2009, 17:12:41 »

Det under sträcket skrev jag i går kväll till en med för stor vp Pga kommande tillbyggnad.
Och tyckte det var många starter/dygn. Så har du lite att gå efter om du har betongresevoar som jag. Haha!

Ett trick att för att få ett hum om hur många kw vp levererar är att se hur många grader enbart elpatronen lyfter värmen. detta kan du kolla oavsett om det är kallt eller varmt ute. Så slipper du fundera på det sen. Säkert kan många räkna ut kw skillnaden mellan elpatron och vp'n här på forumet.
 


-----------------------
Jag har i Piteå 160 m2 och 7 kw i pumpen och har 22 starter då det är kallt ute. men då är det -25 ute ungefär. runt -5 har jag runt 26 starter/dygn. Men jag har inte pressat starterna utan vp får gå kortare svep och jobbar med bättre cop. har 110-120 gradmin.

Provar just nu 140 gradmin och har ca 50 min gångtid och nära 40 min vila. och utetempen är
-12 går mot -13 just nu. så med någorlunda konstant ute temp får jag 1,5 timmars cykler rätt precis. så det borde bli 16 cykler/dygn nu då jag pressar på 140 gradmin. Och då är det fortfarande utan tempsvängningar innomhus.

Min kurva är 3. Mitt bör är 32 grader vid -12-13 och vb ut ligger längsta tiden på 35grader och sedan en kort stund på 36 innan stopp. Så det blir lite skillnad på vb ut med golvvärme och sten. Lönsamt med låg temp med en VP.
Tillsatselen behövs förmodligen inte förän över -35 för mig, och det har vi sällan, men det händer. -42 för en 12-13 år sedan är det kallaste jag varit med om. DET VAR KALLT!!
_________________

just nu 27 feb kl 16,40och 30 tim bakåt, vb 34 ut 31 bör och 28 i retur. 21 starter 17 tim gångtid och just nu -10,6 ute. Utetemp var nere på -8 en stund som varmast i dag. -14 i morse runt 0800. rumstemp över 22 på samtliga mätare.

Ha ha!! Min gissning i går kväll på 16 cykler/dygn stämmer, 1,1/4 dygn blir 21 cykler a 50 min gångtid blir 17,5 tim. Har vv från vp men räknade inte på denna.
Skrivet av: rudolf88
« skrivet: 27 februari 2009, 14:17:39 »

Påfyllningen är gjord via påfyllningsventiler vid smutsfiltret. Det är förmodlingen ingenting att oroa sig för om påfyllningen gjorts "baklänges" så att KB först har passerat smutsfiltret innan VP. Är däremot fyllt åt andra hållet har allt gått ofiltrerat genom VP. Jag ser inte pumpen som det största problemet om det kommit in smuts i pannan utan värmeväxlaren. Nu kommer jag inte ihåg exakt diametern på kanalerna genom det men det handlar om någon/några mm. och då kan även lite smuts ställa till problem. Detta kommer då att ge sämre flöde över växlaren vilket påverkar förångningstemperaturen vilket påverkar kondenseringstemperaturen som då ger lägre värde på värmebäraren.

Att jag nämner detta beror på att jag första veckan hade problem med att värmepumpen gick kontinuerligt. Den orkade aldrig upp till stopp temperaturen( -3 till -10 utetemp). Då uppdagades att stopptemperaturens givare felaktigt satt på returen från govvärmen när det är en intern givare i arbetstanken som ska användas. Detta åtgärdades men fortfarande gick kompressorn i princip kontinuerligt. Några dagar senare luftades hela systemet och det var rätt mycket luft i systemet. Efter någon dag började VP stänga av sig iblan d som den ska. Problemet är att samtidigt blev det plusgrader ute så jag vet inte om felet är åtgärdat eller om det beror på att VP arbetar under gynnsammare förhållanden nu. Jag får hoppas att det kommer en köldknäpp innan vintern är över.

Förhoppningsvis funkar allt som det ska nu. Men om det inte gör det när det blir kallare skulle en förklaring kunna vara skit i värmeväxlaren på KB vilket gör att VP inte kan producera så varmt vatten som den tror. Detta skulle då kunna förklara varför VP inte orkar upp i stoptemp. Jag tycker att jag har vettiga temperaturer i övrigt.

Men, men förhoppningsvis funkar allt nu och det är bara jag som överanalyserar allt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 februari 2009, 10:13:57 »

Jag tror inte det är något att oroa sig över. Det kan inte bli så mycket skräp att det påverkar pumpens funktion om den fungerade vid start. Den enda nytta jag kan se att filtret gör är att fånga upp flisor som härrör från kapning av slangen som skulle kunna blockera köldbärarpumpen. Det enda jag har hittade i filtret första gången jag tittade var små platbitar. Följande kontroller ingenting. Men Kommer vattnet från egen brunn kan det kanske vara lite skräp i det.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 27 februari 2009, 09:56:36 »

Om montören hade en påfyllnings adapter för påfyllning via smutsfiltret så är det nog en rätt seriös montör, och påfyllningen har varit ett absolut prakt exempel på att fylla systemet. (NÄSTAN ÖVERKURS) Det finns en annan tråd ,(påfyllning av kb) Där man då utnyttjar ventilen i toppen på kb behållaren vid grundfyllning av kb systemet. Men det skulle i mitt fall resultera i att viss kbvätska skulle åka baklänges in i pumpen för returen har inget filter. Sedan om det har någon större betydelse tror jag inte,för man suger aldrig från botten i ett kärl där stenblock och sjunktimmer ligger! ???

Till din nackdel är att du har ingen uppsamlings behållare när filtret stoppar ev smuts, så det blir fortare sämre flöde i systemet. Men är systemet smutsfritt spelar det ingen roll annat än att det var tokigt av montören att tankevurpa vid monteringen. Finns det ingen smuts i kb slingan så blir det inget på filtret's baksida på mycket mycket lång tid. (det handlar om ett finmaskigt nät i rostfritt matreal)

Till din fördel är att om något värre skulle visa sig vara fel så kan du dessutom hänvisa till filtret och då ha flera synpunkter på nykterheten vid monteringen av anläggningen.

Tänk positivt. Nu vet du om att du har ett smutsfilter (många vet inte ens att dom har ett) och vet förutsättningarna så du håller koll på det,speciellt i början. Det är inget att ligga sömnlös över, utan fungerar allt annat så var det bara en tokig tankevurpa av montören. Det viktigaste filtret är på vb då man har järnrör och radiatorer som alltid bygger rostbeläggningar som släpper. Och rätt hanterat från början ska det inte vara några rester i systemen vid nymontage.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 februari 2009, 00:12:14 »

Låter skumt, varför gjorde han inte om DIREKT när han såg det!!???

Rätt ska va rätt inte fel!

Men med minsta flyt så har det inte kommit skräp... men är det skräp nu va ska han säga då att han inte rengjorde sen han kört allt baklänges?
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 26 februari 2009, 22:48:04 »

Har du den dyrare typen av filter som självstänger då man öppnar det så är det bara passa på då pumpen står stilla att öppna, går jättefort! Annars har du nog några vreden på kb sidan som du stänger innan du öppnar filtret. Glöm inte öppna dom sedan bara!
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 26 februari 2009, 22:37:21 »

Hur ser filtret ut på fel sida då?

Är det inget där så är det väl rätt ok. Men lite bakvänt. haha! Men är man försiktig och använder pluggar och inte sågar i slangen ska det inte bli smuts i slangen. Dom är rena då man köper dom.
Skrivet av: rudolf88
« skrivet: 26 februari 2009, 22:10:32 »

Har nyligen fått en IVT VP installerad. Mitt bekymmer är att jag upptäckt att smutsfiltret sitter på utgående köldbärare. Installatören bedyrar dock att han upptäckte detta innan fyllning och att han fyllde baklänges genom filtret och att fyllningspumpen gick i 5 timmar (Vet ej kapacitet på pumpen). Filtret har nu suttit felmonterat i ca 2 veckor. Han säger att det inte kan ha kommit in smuts i VP eftersomm all smuts avlägsnats under ovan 5 timmar. Jag är dock skeptisk. Någon som vet hur partiklar rör sig i rörsystem i förhållande till hastigheten på KB. Smutsfiltret sitter ju där av en anledning och jag tror inte att man kan vara säker på att all smuts är borta. Någon som vet något om detta?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!