Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 01 november 2006, 23:23:17 »

Får väl lyfta den gamla tråden som jag själv startat, eftersom ämnet åter aktualiserats i annan tråd. Borde  nog redovisat tidigare, men har helt enkelt glömt.

Vet nu sen rätt länge tillbaka varför brinen blivit brun i fritidshusets VP-system.

Har kostat på en analys av det vatten som gårdens brunn levererar.

Rätt många parametrar ingår i analysen. Alla utom en parameter visar att jag har ett fantastiskt fint vatten.

Det enda värde som går snett är att vattnet är för surt (som så vanligt även i andra brunnar). Borde vara pH mellan 7,0 och 8,9. Men är i verkligheten 6,1.

Det innebär att vattnet är rätt så aggresivt. Det är fullt kapabelt att plocka med sig joner från gjutjärnet i cirk-pumpar.

Kan väl tillägga att analysen visar att järn och manganhalterna  är försumbara så länge vattnet befinner sig i brunnen. Det bruna tillkommer alltså efter det att vattnet lämnat brunnen och fått kontakt med järn.

Själv har jag beslutat att inte göra något åt det hela. Föredrar att betrakta den bruna färgen på brinen som ett estetiskt problem. Åtminstone så länge jag inte förknippar den fula färgen med några som helst drift eller ekonomiproblem i anläggningen.

Det är ju ändå så att utfällningen av brunfärg medför att vattnets syrlighet förbrukas. Borde vid det här laget ha neutraliserats. Byta till nytt aggresivt vatten kan knappast vara optimalt.

/Knut
Skrivet av: jonsko
« skrivet: 13 december 2005, 22:46:31 »

Är ägare till en Nibe 1110 installerad 1999.

Jag har precis samma problem som beskrivs med missfärgad brine samt bruna avlagringar. Fick LP-larm och röris kom och rensade ur filtret som var fullt med smuts. Han sa dock inget om det bruna exp.kärlet och jag hade inte reflekterat över det då. Nu när jag luftar så ser jag att smutsen rör sig i kärlet, kan inte vara bra. Jag har hög KB-ut temp(ned till -7) vilket tyder på dålig cirkulation, måste bero på detta.

Kommer att kontakta installatör snarast.
Skrivet av: asdf
« skrivet: 21 november 2005, 15:04:26 »

Det behövs en ytterst liten järnhalt i vattnet för att göra det brunt tillsammans med syre som diffunderat in genom slangen.
Kanske bara 1milligram per liter.

Ofarligt men fult.

Det är därför som inga järnhaltiga mineralvatten säljs.
Folk tycker att den bruna sörjan är otrevlig att dricka.
Skrivet av: ab-cd
« skrivet: 21 november 2005, 12:29:35 »

Vet du vad du har i slangarna? Sprit glykol. Fabrikat på produkten?
kanske det kommer från den?

Ingen aning vad det är för typ av sprit i slangarna. Får se vad installatören kommer fram till för orsak till beläggningarna/partiklarna i systemet. Han har som sagt aldrig varit med om det tidigare.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 november 2005, 12:22:47 »

ab-cd  då är det konstigt med missfärgningen....
Vet du vad du har i slangarna? Sprit glykol. Fabrikat på produkten?
kanske det kommer från den?
Skrivet av: ab-cd
« skrivet: 21 november 2005, 08:09:38 »

Slingan är fylld med med kommunalt vatten. Har nedgrävd kollektorslang. Marktypen är "vanlig" morän.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 18 november 2005, 14:56:53 »

Har ni enskilda vatentäkter??

Jag har en del erarenhet med "sumpgas" som ganska lätt diffunderade in i äldre typer av plastslang ( Pel )  det orsakade smak på dricksvattnet. Men ingen missfärgning vad jag vet iofs omsätts dricksvattnet rätt snabbt i en slang.
Diffundering är lite speciellt, man tycker att tex 6 kg vattentryck inne i slangen skulle räcka för att omöjliggöra inträngning av gaser. Men så icke!!

Normalt blir ju även brinevattnet helt dött så material måste gå blanda lite "hur" som helst!? Det borde inte bero på det.

Men det liknar problem som fanns i början med Pex slang som inte var tät, då rostade radiatorerna och ev "gröna"rör så att det blev stopp i ledningarna...
Skrivet av: pellep
« skrivet: 18 november 2005, 13:44:36 »

På den gamla goda tiden (jag vet inte hur det är idag)  kunde man lämna in prov på dricksvattnet till apoteket för att få det analyserat. Vanligt  om man hade egen brunn.
En husägare fick svaret: "Var lugn, ni har varken socker eller äggvita".
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 november 2005, 11:32:12 »

Jag har fortfarande efter drygt tre år absolut klar KB-vätska, det syns inga avlagringar alls i nivåkärlet.

Jag tyder det som om missfärgningar inte är normalt. Vad det beror på kan jag dock inte säga.
Skrivet av: ab-cd
« skrivet: 18 november 2005, 11:20:57 »

Lyfter en gammal tråd som blivit aktuell för mig. Har som några andra haft brun-rödfärgad beläggning på insidan av nivåkärlet. Fick ett LP-larm häromdagen på värmepumpen. Hade upp smutfiltret ifall det var fullt och därmed för lågt flöde. Filtret var ok, men hade vissa hårda, bruna beläggningar (rostavlagringar???) som jag fick skrapa loss. Kollade sedan cirkulationspumpen på kalla sidan och det gick inte att vrida runt den med en skruvmejsel.  Alltså hade den gett upp efter 2 års drift.

Installatören hade aldrig varit med dessa bruna avlagringar och cirkulationspumpen var också full med bruna små partiklar innanför som antagligen gjort att den kärvat fast. Har nu en ny cirkpump och allt fungerar frid och fröjd. Installatören kommer att kolla upp vad detta beror på. Det värsta är väl att alla delar i pumpen där vätskan cirkulerar har har avlagringar (samt kollektorslangen).
Skrivet av: Macce
« skrivet: 26 maj 2005, 15:51:10 »

Jag har detsamma. Det bildas ävan en brun beläggning på insidan av expansionskärlet. Efter två år var det näst på omöjligt att se nivån i kärlet.
Jag har köldbärarsprit från Helachem.

/m
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 maj 2005, 09:02:46 »

Ni har väl inte fyllt på köldbärarsystemet med rödsprit? grönt+rött=brunt  *roflmao*
Skrivet av: Plumber
« skrivet: 17 maj 2005, 17:40:24 »

Det enda som är av järn och som e i kontakt med Köldbäraren är C-pumpen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 maj 2005, 11:09:04 »

Man kan ju tänka sig möjligheten att det är järn i vattnet som reagerar med syre som diffunderar in genom slangen. Syre vandrar rätt bra genom polyeten. Om det är så behöver det inte vara något problem. Frågan är vad som händer om du häller upp vatten i en skål och låter det stå i kontakt med luften några dagar. Brunfärgas det är det järn i vattnet.
Skrivet av: ab-cd
« skrivet: 17 maj 2005, 08:16:53 »

Har precis samma sak. Vätskan i nivåkärlet ser brun ut. Har inte tänkt på det innan jag såg ditt inlägg. Måste kolla upp orsaken till detta.
Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 09 maj 2005, 20:24:51 »

Rickard
Jo jag har en lödgänga av mässing emellan. Jag vet även att de båda metallerna crom och nickel (som ingår i rostfritt), är betydligt oädlare än koppar. Men jag har för mej att det ska behövas en hyggligt vass elektrolyt för att galvanisk korrosion ska kunna äta sig igenom det täta oxidskikt som rostfritt skyddar sig med.

Men det kanske rent av har med brunnsvattnet att göra. Det slår mej just en tanke. Jag har ju bytt ut rören i tappvattenledningarna (galvade järnrör) p.g.a. att de praktiskt taget proppats igen av rostsvamp. Vid köpet av huset (14 år sen), fanns en järnsmak i vattnet. Då hade huset stått obebott i 15 år. Sedan jag bytt rör, skottat ur en försvarlig mängd rostsvamp ur hydroforen och pumpat ur brunnen, blev smaken fullt acceptabel som driksvatten.

Får nog ändå lov att ta en analys på brunnsvattnet. Det kan ju vara onödigt aggresivt. Å andra sidan känns det som överkurs att byta köldbärarvattnet. Det borde ju förbruka sina aggresiva komponenter på samma sätt som i värmesystemet när man inte behöver fylla nytt.


Pellep
Det är köldbärarsprit som jag köpt på Preem–s smörjmedelsbutik i Luleå. Vet inte om den försetts med något additiv mot rost.

Förresten finns det något additiv som man kan pytsa i i efterhand?

Skrivet av: pellep
« skrivet: 09 maj 2005, 09:01:05 »

Vilken typ av brine har du?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 maj 2005, 23:50:01 »

Det som rostar måste i så fall ha följt med vp-n från fabrik. I den installation jag gjort själv ingår förutom rostfritt stål enbart koppar och mässing. Plastslang också förståss.

Men cirkulationspumparna brukar väl alltid ha pumphuset av gjutjärn, så de kan ju rosta. Frågan är då varför rostar det i min Nibe men inte i min Terrawatt.

Tror inte att rostfritt och koppar är en riktigt bra kombination om du inte har mässing emellan (i alla fall blev jag avrådd från att använda mig av rostfria kopplingar i min installation av den anledningen). Galvanisk korrosion.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 08 maj 2005, 23:37:10 »

Det som rostar måste i så fall ha följt med vp-n från fabrik. I den installation jag gjort själv ingår förutom rostfritt stål enbart koppar och mässing. Plastslang också förståss.

Men cirkulationspumparna brukar väl alltid ha pumphuset av gjutjärn, så de kan ju rosta. Frågan är då varför rostar det i min Nibe men inte i min Terrawatt.

Luft i kretsen?

Om det inte finns luft så rostar det väl inte?
Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 08 maj 2005, 23:33:42 »

Det som rostar måste i så fall ha följt med vp-n från fabrik. I den installation jag gjort själv ingår förutom rostfritt stål enbart koppar och mässing. Plastslang också förståss.

Men cirkulationspumparna brukar väl alltid ha pumphuset av gjutjärn, så de kan ju rosta. Frågan är då varför rostar det i min Nibe men inte i min Terrawatt.
Skrivet av: mso
« skrivet: 08 maj 2005, 19:31:00 »

Hej . Ganska säkert bereor det på att du har någon koppling på brine sidan som inte är av  rostfritt material/Mso
Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 08 maj 2005, 18:06:24 »

Har sökt i forumet men inte hittat något om ämnet. Har någon annan varit med om detta?
Det gäller en Nibe 1110-5 som jag själv installerade på mitt fritidsställe (Arvidjaur kommun) för snart 3 år sedan. Färgen på brinen mörknar sakta med tiden. Kollektorn är en 300m slang lagd rätt nerefter en sydsluttning. Slangen går ner och vänder på en myr, så jag har bra brinetemperaturer. Aldrig under noll grader in.

Färgen på brinen är numera ganska lik färgen på det myrvatten som slangen vänder i. Inte kan väl några ämnen från myrvattnet diffundera in i slangen?
Något rent inläckage kan det knappast handla om, eftersom det är en nivåskillnad på ca 20m mellan huset och slangens nederände.
Kan inte förstå annat än att det handlar om rost producerad inuti vp. Men det är väl bara cirk pumpen som kan rosta på köldbärarsidan?

Mitt ordinarie bostadshus värms sedan 8 år tillbaka av en Terrawatt värmepump med borrhål. I den är brinens färg fortfarande klargrön och vacker.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!