Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: erp
« skrivet: 09 april 2009, 18:44:44 »

Hej

Pumpen väger styvt 150kg, den hade jag nog inte ställt i en djup grop. Det måste vara jobbigt att både sätta ner den och göra eventuellt servicejobb på den.
Varför inte sätta den på en platta så som man ser på deras broschyr. Vill man inte ha den stående så, ska man nog satsa på något som kan stå inomhus i stället.
Sätter man ner den i en grop, skaffar man sig nog bara problem.

//Ronnie
Skrivet av: mic.ste
« skrivet: 09 april 2009, 18:26:18 »

Jag jobbar med Stiebel Eltron och kan svara på din fråga angående avstånd mellan inlopp och utlopp.
Eftersom du kikat på en optima 1100 skulle jag utan att veta mer om ditt hus att du bör ha en WPL 13 om du skulle vilja gå den vägen.
Luftslangarna kan då vara upp till 4m st och man får ha 2st 90 graders böjar per slang, dvs 4st totalt.
Har du slangarna på samma vägg utan någon som helst skiljevägg eller styrning så rekomenderar vi 3m mellan in och utlopp.
Bästa/enklaste lösningen kan man få till om man har ett rum placerat i ett hörn då kan man installera slangarna på varsin sida om husknuten så att säga helt utan risk för rundgång.


Skrivet av: thalle
« skrivet: 19 januari 2009, 19:38:11 »

Ja, du behöver säkert ha ett visst avstånd. Men tror inte det handlar om några vansinniga avstånd. Förmodligen kan man väl ha styrvingar för att blåsa luften åt sidan.
Jag skulle däremot gissa att du inte kan ha in- och uttag i samma "grop" om du nu är inne på en sådan lösning.

Du kan ju kanske få lite av samma problem om du gräver ner en Optima. Då blåses luften uppåt, samtidig som nergrävningen gör att luften måste komma uppifrån för att komma ner till förångaren.
Skrivet av: viola
« skrivet: 19 januari 2009, 18:20:01 »

Tack för info thalle!

Jag har kikat lite på Stiebel redan. Verkar helt klart intressanta. Det som inte riktigt framgår i deras information är hur långt man måste ha mellan in- och ut-blås. Förmodar att dessa två "hål i fasaden" inte kan sitta direkt bredvid varandra (med risk för att man då får "rundgång" på luften bara..). Har en firma som skall komma och kika lite på det inom kort dock. De säger sig ha mycket erfarenhet av just Stiebel-Eltron. Vi får se hur insatta de verkar vara när de är där.. :)

Skrivet av: Cronos
« skrivet: 19 januari 2009, 07:50:54 »

Hej,

Låter inte som en bra idé att gräva ner en Optima.
Du får bekymmer med luftförsörjning, den behöver upp till 2200 m3 luft /timme.
Avfrostning börjar redan straxt under +10°C.

Cronos
Skrivet av: thalle
« skrivet: 17 januari 2009, 23:10:16 »

Spontant skulle jag nog själv vilja ha minst en meter fritt på sidorna och framåt. Det är inte helt smärtfritt att plocka bort löven ur avloppet ens när den står helt fritt...Men är det en firma som ska sköta det med så behöver du väl inte bry dig.  ;)

Du kanske ska titta på en pump för inomhus montage istället?
http://www.stiebel-eltron.se
Kanske finns fler märken, men med en sådan så får du ju bara två hål (iofs modell större) i väggen/grunden. Eller för den delen gräv ner dessa oxå och lägg galler över.
Skrivet av: viola
« skrivet: 17 januari 2009, 21:16:52 »

Tack för svar!

Ang. service så har jag inte planerat att göra det själv i vilket fall som helst. Det får firman som installerar göra, när det nu behövs.

Ang. avfrostning/avlägsning av isbildning så tror jag det är ett ringa problem för mig nere i södra Skåne. Eller har jag fel här? Självfallet får man lämna lite plats runt enheten så man kan komma åt det som skall kommas åt vid kontroller.

Anledningen till att jag vill göra såhär är helt enkelt att jag inte vill ha en utedelar synliga som förstör arkitetkturan på vårt hus. På detta sätt kan jag dölja dem enkelt och säkert. Vår byggfirma som vi brukar använda tror inte det tar mer än ett par dagar att gräva ut, gjuta up och förse schakten med lämpliga hål in genom grundmuren. Detta förenklar dessutom rördragningen avsevärt då innedelen av systemet skall stå en ett f.d. pannrum i källarplan.
Skrivet av: thalle
« skrivet: 17 januari 2009, 10:11:30 »

Det de skriver är helt rätt, intaget är på baksidan och fläkt/utblås sitter ovanpå.

1. Säkert möjligt att göra så, men hur servicevänligt blir det? Långa flexslangar och en kran alltid till hands? Nu går man väl inte och kollar till den dagligen, men att kolla isbildning, göra rent för avlopp till avfrostningen, lufta, kolla synglaset m.m m.m gör iaf jag titt som tätt.

2. Det är endast en utseende detalj och har ingen som helst funktion.
Skrivet av: viola
« skrivet: 16 januari 2009, 23:02:04 »

Hej!

Jag är nybörjare. Förlåt om min fråga är dum eller redan besvarad någonstans i forumet. Har sökt en del men inte funnit svaret.

Om man läser om IVTs Optima-modell (t.ex. den broschyr som finns på deras webbsida, http://www.ivt.se/download.asp?pt=pdf&fn=Broschyr_Optima.pdf) så kan man se på sidan 6 att kall luft strömmar ut UPPÅT och varm luft tas in BAKOM utedelen (mellan väggen och baksidan på utedelen). Om vi antar att IVT skrivit/ritet rätt i sin egen broschyr har jag två frågor.

1. Givet att man följer den angivna "avståndsangivelsen till väggen" i installationshandledningen borde det vara helt OK att gräva en grop (till vilken man kanske lämpligen gjuter fina väggar för stabilitet), 950 bred, 1300 djup och 800 ut från väggen vari man placerar utedelen. Som lock lägger men sedan ett mycket grovmaskigt galvat galler (med masker alá 7.5*7.5 cm. så att luftflödet inte hindras alls men så att ungarna inte ramlar ner).

2. Varför har utedelen "spjäll/galler" stansat i ditt plåthölje på framsidan om ingen direkt luft skall passera där? Låt säga att någon form av luft trots allt passerar här (känns ju troligt). Vilket avstånd bör jag ha mellan fronten på utedelen och schaketet/"gropens" vägg framför utedelen? Tryckmässigt borde inte avståndet spela någon större roll. Om luften går ut här kommer den med naturens lagar passeras dit det går lättast (uppåt) och om luften går in här kommer den evakuera all luft framför sig blixtsnabbt varför ny luft kommer förpassa sig hit (mest troligen från ovan). Minsta motståndets lag.. osv. Korrekt?

/Viola

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!