Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: mso
« skrivet: 17 februari 2006, 09:52:53 »

Tycker inte att det igentligen ska skilja 20 % i uppskattad elförbrukning eftersom de fått exakt samma uppgifter att gå efter men men... Alla ligger nu på 130 meters borrdjup så det är väl priset som får avgöra. För det känns som de två märken jag jämfört med är likvärdiga.
En annan fråga som dök upp i huvudet. Hur vet man att de verkligen borrar till det djup som är sagt? Nu tror jag inte att man tullar på det, men av ren nyfikenhet, får man någon borrapport från riggen eller?

Hej , be om att få vara med när slangen sänks i hålet
Då kan du kolla vilken längd det är på rullen och om hela den går ner i hålet.
Det har hänt att man kapat typ 10 meter pga att den inte går ner längre, kanske att det rasat ner material eller annan anledning.
mvh Mso
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 februari 2006, 09:05:55 »

Tycker inte att det igentligen ska skilja 20 % i uppskattad elförbrukning eftersom de fått exakt samma uppgifter att gå efter men men...

Men hur skall de kunna veta vilken årsverkningsgrad oljepannan har? Det blir en ren gissning. Ca 2,5 m3 olja, hur mycket är det? 2,4? 2,6? Eftersom det säkert inte är normalårskorrigerad förbrukning måste man dessutom veta för vilka år det är om man vill göra en korrekt kalkyl. Lägg därtill lite olika bedömning av vilken säkerhetsmarginal man skall räkna med. Oljepannor är ett elände när det gäller att dimensionera en värmepump.

Det var stor skillnad på borrhålsdjupen. Troligen har någon leverantör räknat med noll grader in och den med grundast hål -2 grader in. Det gör en skillnad på 5-10 % på årsförbrukningen.

Hade du uppgett vilket nettovärmebehov och vilken temperatur på ingående köldbärare de skulle räkna på hade skillnaden säkerligen varit i storleksordningen 5 %. 
Skrivet av: R.C
« skrivet: 17 februari 2006, 01:36:00 »

Stå bredvid borrarna med papper o penna, dra ett streck för varje pipa de kopplar på.

Dom kommer att älska dig ;D (du kan ju stå gömd bakom gardinen också.)

Spelar nog ingen större roll vilket märke du väljer.

Håller med ktm525 om radiatorerna.Du borde kolla om det inte vore ide att kompletera med tex en fläktkonvektor.
Det finns en intresant modell för inbyggnad i taket.
Se till att ta en med dubbla "slingor" så får du väldigt billig svalka på sommaren(se Frikyla under mark/bergvärmepumpar)
Skrivet av: jnorback
« skrivet: 16 februari 2006, 19:42:30 »

En annan fråga som dök upp i huvudet. Hur vet man att de verkligen borrar till det djup som är sagt? Nu tror jag inte att man tullar på det, men av ren nyfikenhet, får man någon borrapport från riggen eller?

Köp 70 tumstockar och skarva.  *roflmao* :D ;D

Skrivet av: Micke_G
« skrivet: 16 februari 2006, 18:38:25 »

Tycker inte att det igentligen ska skilja 20 % i uppskattad elförbrukning eftersom de fått exakt samma uppgifter att gå efter men men... Alla ligger nu på 130 meters borrdjup så det är väl priset som får avgöra. För det känns som de två märken jag jämfört med är likvärdiga.
En annan fråga som dök upp i huvudet. Hur vet man att de verkligen borrar till det djup som är sagt? Nu tror jag inte att man tullar på det, men av ren nyfikenhet, får man någon borrapport från riggen eller?
Skrivet av: jnorback
« skrivet: 16 februari 2006, 18:16:17 »

Valet av installatör är nog viktigare än märket på pumpen. Någon sade att man skall välja den offerten med djupaste hålet och största (inom rimliga gränser) pumpen. TS-tid pga för grunt hål eller för klen pump äter snabbt upp prisskillnaden vid installation.

VV på 65 ºC vore kul. Har själv bara 52-54 ºC i realiteten, vilket suuuuger.  huvuddunk
Skrivet av: ktm525
« skrivet: 16 februari 2006, 15:07:31 »

Ingen som komenterat radiatorerna? högtemp=dåligt......kanske är där du borde lägga extrakrutet för att få bäst besparing.
Nibe vs IVT.....vilken installatör verkar mest seriös? ta den...pumpen kommer du nog bli överlycklig över vilken du en väljer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 februari 2006, 13:06:58 »

Skiljer det 20 % i elförbrukning kan det inte vara samma förutsättningar. Då har man räknat på olika värmebehov.

Förvirringen är som jag ser det mest skenbar. Ingen vet hur många kWh värme huset egentligen behöver. Olika leverantörer har gissat på olika värden. Men det spelar ju ingen större roll för valet av pump då värmebehovet är vad det är. Det kommer inte att skilja 20 % i elförbrukning mellan de olika alternativen utan betydligt mindre då COP för olika pumpar inte skiljer sig så mycket åt om ingående köldbärartemperatur är densamma. Se därför till att jämföra priser för samma borrhålsdjup.   
Skrivet av: danielpiteå
« skrivet: 16 februari 2006, 13:02:27 »

Men varför inte då kolla på Nibes 1230-6 som också gör 65 gradigt vatten utan elpatron!
Jag är i samma dilemma då jag också står och väljer mellan olika leverantörer och alla pratar ju förstås för sin produkt men efter att ha läst på detta forum så har jag begränsat mig till 2 märken och jämnför nu pris i förhållanmde till vad jag får rakt av.

Lycka till

//D
Skrivet av: Micke_G
« skrivet: 16 februari 2006, 12:34:26 »

Förvirringen är total.
Nibes säljare säger att deras är tystare pga mer isolering, IVT tycker att deras är tystare pga scrollkompressorn.
Nibe säger: ja, IVT producerar varmare vatten (65 º) men då måste de använda elpatron. IVT säger: vår kompressor levererar varmare vatten och vi behöver inte ta hjälp av elpatron.
Tittar man på beräknad elförbrukning i offerterna ligger IVT ca 20% högre än Nibe under samma förutsättningar. Och båda säger att jag kommer att få en lägre elförbrukning än offerten säger.
Ja att försöka utse en "vinnare" är sannerligen inte lätt! Får nog gå på magkänsla.
Skrivet av: l_exus
« skrivet: 12 februari 2006, 19:29:31 »

Man bör ju åtminstone väcka frågan hos installatören om kb-temperaturen och garanti på lägst 0  ºC. Då lär ju inte denne underdimensionera så som min installatör uppenbarligen gjort. Risken att mitt borrhål fryser är ju förhållandevis stort. I normalfallet är ju ett fruset borrhål ingen större nackdel och risken för att kollektorslangen kläms sönder av isen är ju väldigt liten men den är ju betydligt större med minusgrader på inkommande. När jag borrade vill jag minnas att själva bergborrningen kostade ca 200 kr metern. 20 meter extra hade kostat 4 000 kr extra vilket jag är tämligen säker på att jag räknat hem innan det är dags att pensionera pumpen. Jag hade troligen räknat hem 8 000 kr också.

Jag är nämligen ganska övertygad om att jag vid pumpbyte i framtiden ändå måste komplettera med antingen ett extra borrhål eller en markslinga (pga effektivare pump som krämar ur mer ur berget). Kostnaden för det kommer med 100 % säkerhet väsentligt överstiga den merkostnad jag fått om jag borrat djupare från början.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 februari 2006, 17:51:04 »

119 meter aktivt borrhål låter klart vettigt, över 110 meter skall det i vilket fall som helst vara. Då bör det bli över noll grader in även efter några år om det är normal berggrund, granit eller gnejs.

Lägg märke till att det är olika principer för reglersystemen. Nibe arbetar med gradminuterreglering.
Skrivet av: overlander
« skrivet: 12 februari 2006, 17:26:17 »

Skulle inte tro att du får någon att borra med garanti på att inkomande brine inte understiger 0 ºC.
Men försöka går ju och om den skulle gå ner till -2 ºC t ex så tror jag inte cop sjunker så mycket att det skulle vara försvarbart med den pengen det skulle kosta dig att borra så djupt hål att du skulle få den garantin den som borrar kommer ju i det fall du kräver en sådan garanti att öka på hålets djup avsevärt och den kostnaden kommer du att få stå för den kostnaden ska ju också betala igen sig.
Skrivet av: l_exus
« skrivet: 12 februari 2006, 13:37:14 »

Du bör försäkra dig om att installatören kan garantera att köldbärartempen in från berghålet aldrig understiger 0 grader. Detta ska vara efter 5 år eftersom temperaturen stabiliseras i hålet efter ca 4-5 år. Den sjunker alltid något jämfört med när hålet är nytt. Det är alltid bättre att borra djupare än beräknat för att få ett borrhål som klarar effektivare pumpar i framtiden. I mitt fall som borrade 2001 ligger kb in på -2 grader vilket är lite lågt. Om jag vetat då vad jag vet nu så hade jag fördjupat hålet till åtminstone 140 meter aktivt. Det hade i mitt fall handlat om en mer kostnad på ca 6-8 tusen kronor. Samtidigt hade jag ställt högre krav på installatören. Nu blev mitt hål drygt 100 meter aktivt.
Skrivet av: Micke_G
« skrivet: 12 februari 2006, 11:46:57 »

Hej.
Helt grön på detta med bergvärme och undrar om någon kan hjälpa mig att tolka de offerter jag fått?
Lite fakta först:
Bor i 1 1/2-plans hus i Östergötland, ca 100 kvm.
Byggår 1920 men inklätt med mexitegel på senare år.
Oljeuppvärmt, högtemp. CTC 1100-panna från 1994. Ca 2.5 kbm/år inkl. varmvatten.
Har nyligen installerat kassett i öppna spisen som jag försöker elda mycket i för att spara olja.

Har tagit in 3 offerter men vad är viktigast att titta på?
Nettoenergibehov har de beräknat till mellan 18.750-22.500 kWh.
Aktivt borrhål varierar mellan 85-119 meter. (119 meter=de äger borrutrustningen själva).
Tillsatsenergin varierar mellan 142-410 kWh.
V.pump täcker till -8 /-12.
Nibe Fighter 1215-5 offererat pris 98.000-103.500 kr
IVT Greenline HT 6+ offererat pris 105.800 kr.
Står som en åsna mellan hötapparna. Vore tacksam om någon kan bringa lite ljus över detta..?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!