Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 18 november 2011, 18:13:24 »

Tycker med att BBR kraven är ganska generösa, dessa krav klarar de flesta hus.

Effektiv kamin, eller stora klabbar.

Vår pellets kamin höjer tempen ca 5gr på 1timme på nedre plan, 80kvm.
Skrivet av: Rodj
« skrivet: 15 november 2011, 19:53:48 »

Hej! Jag har precis byggt nytt och jag kör på nibe1145 med 750 liters ack-tank som den laddar mot! Kör även ftx med återvinning(fläktwoods rdar). Har även lagt till frikyla i vardagsrum/kök/allrum/sovrum som går mot brinolen! Fick dem inbyggda i taket och är supernöjd med det hela! När jag hämtar kyla så värms ju brinolen upp och jag får bättre ekonomi på varmvattnet osv. Värmer upp enplansvilla på 175 kvm och även garaget på ca 65-70 kvm. Pumpen går längre tider eftersom den har rätt mycket vatten att ladda emot. Har även en jötul braskamin men efter att ha eldat med 5 vedklabbar så hade jag 39 grader inne och höll på att smälta. :)
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 30 oktober 2011, 13:33:01 »

Ett Heru 130T EC med två ljuddämpare på FL (fick en över satte den där) samt två på TL (var tvungen att dela TL till två system av platsbrist)
Jag har den enorma fördelen att bo i exakt samma hus som byggdes med ett F-system med en Nibe FLVP men har byggts om till ett FTX-system med en BV-pump istället. Och hur jag en räknar så blir det vinst!
Satsa slantarna på FTX! Thumbsup
Skrivet av: JockeB
« skrivet: 26 oktober 2011, 09:54:04 »

84% som bäst hittills med heru'n
låg ju på > 200% med kompressorn förut, slår du det david  >:D
Jag har dämpare mellan rummen mest för överhörningen.
Även dämpare på tilluft.
EC fläktarna på Heru'n är tystare än Termaventen.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 25 oktober 2011, 21:01:00 »

möjligt att jag delvis hör fläktljudet och att detta skulle försvinna med ljuddämpare.

jag tror även att moderna don låter lite mindre. Tänkte byta don men allt är precis injusterat hehe

ångdrivet! vafals. Jag ställer upp på en tävling. verkningrad vid 0, 5, 10 och 15 minus. Hoppas det inte blir kallare än så i år :)
Skrivet av: DKT
« skrivet: 25 oktober 2011, 20:10:50 »

Jag har ingen ljuddämpare på tilluften. Jag upplever då lite mer än bara luftljud.

Ok. Men du glömde tala om att du har ett ångdrivet ftx från kalla krigets dagar. Ellerhur? Jag tror dom moderna roterarna med ec motorer är betydligt tystare. Eller rättare sagt vet jag då jag precis bytte ut min gamla vex-1a från -93. Skillnaden var påtaglig. Du kan dock ha rätt om ljuddämpare och luftljud, osäker där.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 25 oktober 2011, 19:40:39 »

Jag har ingen ljuddämpare på tilluften. Jag upplever då lite mer än bara luftljud.

Ljudet av luft som åker ut i rummet är så vitt jag vet inte möjligt att ta bort med ljuddämpare. Det har nog mer med donen att göra.

Jag håller för övrigt med. Stänger man ner ventilationen börjar man märka skillnad bara efter någon timma.
Skrivet av: DKT
« skrivet: 25 oktober 2011, 19:34:12 »

Tack för alla svar på min fråga. Det lutar åt att vi väljer FTX - ett Systemair VR700 som kommer placeras i varmförrådet som är hopbyggt med huset. Några åsikter om just detta aggregatet? Tips för att få ner bullernivåerna maximalt?
Bra val. Varje gång man stänger av sitt aggregat av en eller annan anledning inser man hur oerhört stor nytta det gör. Det luktar sura handdukar, golvbrunn och allmänt instängt i huset efter några timmar bara. Ljudet bör inte vara något problem. Jag har ett Fläktwoods RDAE står på vinden precis ovanför vardagsrummet. Finns inte tillstymmelse till ljud från det. Däremot blir det ju alltid ett visst blåsljud ur donen men det är inget jag störs av. Dessutom kan du montera ljuddämpare på utgående kanal från aggregatet om du skulle uppleva detta som störande.
Skrivet av: tobey
« skrivet: 24 oktober 2011, 21:22:21 »

Tack för alla svar på min fråga. Det lutar åt att vi väljer FTX - ett Systemair VR700 som kommer placeras i varmförrådet som är hopbyggt med huset. Några åsikter om just detta aggregatet? Tips för att få ner bullernivåerna maximalt?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 oktober 2011, 17:04:11 »

Bara för att man inte väljer Ftx behöver man inte välja en frånluft vp det finns ju andra lösningar för vent *vinkar*
Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 20 oktober 2011, 16:44:57 »

Jag har inget intresse att ventilera jättemängder varken sommar eller vintertid, vi har haft äldre självdragshus, tyckte det funkade det med, men vi är nöjd över 750' in, låg förbrukning och prisvärd, men gillar att folk luktar Älvsbyhus..! Thumbsup så illa skall ingen behöva lukta.

Alla har olika förutsättningar och lösningar, och landet är långt, personligen tycker jag att normvent är för hög vintertid.
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 20 oktober 2011, 08:39:26 »

Ventilation handlar inte om att spara pengar. Det handlar om att ventilera normriktigt året om. Oavsett vad folk säger om "att vi har såå bra luft med självdrag" så står dom sen i kassan på ICA och luktar torpargrund/Älsbyhus/nybakta bullar om kläderna.
Skrivet av: bece
« skrivet: 19 oktober 2011, 22:37:49 »

Vet då ingen som behöver ventilera mer för att värma upp mer, skulle jag välja skulle jag välja självdrag, tycker Nibe 750 funkar bra, låg driftkostnad och relativt billig, vi har skönt inne med bra luft.

Och vid många minusgrader utomhus måste väl FTX systemet förvärma tilluften? För denna går väl ej att sänka med frekvens, som på tex Nibe 750.

Men alla är vi olika..
Vi fick ett FTX-agg, med tillhörande rördragning, installerat i Januari. Det blev ett Systemair med roterande växlare.
Det första jag gjorde var att avaktivera förvärmaren. Efter det hade vi åtminstånde ett par dagar då det var -25 grader C, men det fanns inte en tillstymmelse till kondens på tilluftsrören.  :)
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 19 oktober 2011, 21:10:59 »

Jag håller med boverket som skriver så här:
Citera
Boverkets byggregler, BBR, innehåller inte krav på värmeåtervinning ur frånluften, i normalfallet. Reglerna är utformade som funktionskrav vilket gör att byggherren har stor frihet att välja bland olika bygg- och installationstekniska lösningar så länge kravnivån uppfylls. BBR är avsedd att, inom givna ramar och så långt det är möjligt, vara teknikneutral. Detta sätt att ställa funktionskrav främjar också den tekniska utvecklingen.
http://www.boverket.se/Kontakta-oss/Fragor-och-svar/Boverkets-byggregler-BBR/Om-avsnitt-9-i-BBR/Energikrav/Finns-det-inte-nagot-krav-pa-varmeatervinning/

De kunde ju t ex sänka den tillåtna specifika energianvändningen för nya hus så att nya hus behöver vara ännu "snålare"...  Tvingar fram bättre lösningar. Och kanske tvinga fram energisparåtgärder för att bevilja bygglov för ombyggnader och så...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 oktober 2011, 20:55:09 »

Finns nog med regler ändå låt folk bygga som dom vill. Tror husen byggs rätt ändå av ekonomiska skäl i de flesta fall.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 oktober 2011, 19:43:10 »

kanske dags för BBR är uppdateras. Någon ska ju köpa dessa hus när de som bygger dom flyttar där i från.

Kontrollerad från- och tilluft med återvinning eller motsvarande skulle det kunna stå.
Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 19 oktober 2011, 19:39:57 »

Vet då ingen som behöver ventilera mer för att värma upp mer, skulle jag välja skulle jag välja självdrag, tycker Nibe 750 funkar bra, låg driftkostnad och relativt billig, vi har skönt inne med bra luft.

Och vid många minusgrader utomhus måste väl FTX systemet förvärma tilluften? För denna går väl ej att sänka med frekvens, som på tex Nibe 750.

Men alla är vi olika..
Skrivet av: sege
« skrivet: 19 oktober 2011, 19:37:18 »

Frånluft är bara Fel<tm>. Folk lägger tusentals kronor på 'snygga' toalettstolar osv osv osv men snålar på ventilation. Fel<tm>!

Ventilation och uppvärmning hör inte ihop, man ska inte behöva ventilera MER för att kunna värma upp mer, galet galet galet.

Jag har sagt det i andra trådar och jag säger det igen; spara inte på ventilation, spara på något annat om det måste sparas.

Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 19 oktober 2011, 19:25:39 »

Tycker Frånluftsystemet funkar bra, billig installationskostnad och billig driftkostnad, samt alla 3 funktioner i samma låda, och bygger man vanligt standard hus finns inte så mycket utrymme.
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 19 oktober 2011, 18:58:14 »

Jag anser personligen det vara på gränsen till brottsligt att 2011 på nya, dyra nybyggen, borra hål i dyra, välisolerade väggar för att ta in kall ofiltrerad luft...
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 19 oktober 2011, 18:54:54 »

Vad kostar en anläggning med ftx ca ?

I mitt hus som byggdes ifjol på totalentrepenad (2 våningar om totalt 157m2) skulle det ha kostat 50 000 mer än FLM och freshventiler.
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 19 oktober 2011, 18:53:52 »

Ska precis börja FTX-konvertera. Har haft IVT495 på frånluften så dem kanalerna har jag redan. Kostnad för kanalisation till tilluft, avluft och uteluft, vindsmonterat aggregat med alla detaljer och isolering mm, 22K för aggregat (Flexit UNI3 med stora styren) och 15-20K för det övriga. Då har jag inte snålat utan ska köra med anslutningslådor med inbyggd dämpning/strypning till varje TL-don samt CTVB-donen som ska vara dem bästa men kostar därefter. Sen tillkommer ju såklart arbetskostnad men har man möjlighet att göra det själv så är det ju bara ett par helger uppe i lösullen så är det klart. Sen finns såklart ännu billigare aggregat, exvis Heru kan man få från 16K vilket pressar kostnaden ytterligare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 oktober 2011, 18:44:54 »

Jag skulle aldrig rekommendera någon jag själv känner att bygga ett nytt hus med ventilation där tilluften kommer direkt utifrån utan att förvärmas på något sätt.

Har man tänkt att ha bergvärme för värme och varmvatten så blir då rekommendationen FTX. Merkostnaden är försumbar speciellt i jämförelse med andra komfortkostnader man har en benägenhet att spendera sina slantar på.

Om jag byggde nytt i dag tror jag Heru skulle ligga bra till.

Vad kostar en anläggning med ftx ca ?
Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 19 oktober 2011, 17:27:06 »

Var helt säker på att man måste ha återvinning på frånluften, tyckte jag löst att bostadshus över 80kvm skulle ha detta, men verkar inte så,vem låter ändå konstigt, men såg att vent får sänkas till 0.1L/s när ingen person vistas i lokalen..
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 18 oktober 2011, 14:40:18 »

Från BBR:

Boverkets byggregler, BBR, innehåller inte krav på värmeåtervinning ur frånluften, i normalfallet. Reglerna är utformade som funktionskrav vilket gör att byggherren har stor frihet att välja bland olika bygg- och installationstekniska lösningar så länge kravnivån uppfylls.

Så antagligen får du välja precis vad du vill men kravet X kWh/m2 och år måste uppfyllas
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 oktober 2011, 14:13:29 »

Är det tillåtet med dagens regler att bygga nytt utan nån form av energiåtervinning på ventilationen?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 17 oktober 2011, 01:11:17 »

Jag skulle aldrig rekommendera någon jag själv känner att bygga ett nytt hus med ventilation där tilluften kommer direkt utifrån utan att förvärmas på något sätt.

Har man tänkt att ha bergvärme för värme och varmvatten så blir då rekommendationen FTX. Merkostnaden är försumbar speciellt i jämförelse med andra komfortkostnader man har en benägenhet att spendera sina slantar på.

Om jag byggde nytt i dag tror jag Heru skulle ligga bra till.
Skrivet av: tobey
« skrivet: 17 oktober 2011, 00:44:55 »

Hej!

Vi kommer att bygga att Götenehus i soutteräng i Västra Götaland. Boarea ca 190 kvm samt vidbyggt uppvärmt garage med förråd i sotterängdelen, totalt ca 50 kvm extra att värma upp. Golvvärme på båda våningarna. Vi har bestämt oss för bergvärme NIBE 1145 med separat 300 l varmvattenberedare pga den stora ytan som ska värmas ovh hörnbadkar. Till en början har vi varit inställda på att ha vanlig frånluftsventilation med tilluftskanaler i sovrum , vardagsrum mm. Eftersom det är en del stora glaspartier med risk för kallras vintertid speciellt om man även använder tillluftskanaler i fönstren funderar vi nu istället på FTX-ventilation. Det främsta skälet skulle i så fall vara bättre inomhusklimat utan kall luft från fönsterventilerna samt även möjlighet till luftfiltrering av ex pollen.

En nackdel med FTX förutom merkostnaden tänker jag är risken för buller.

Finns det någon som kan dela med sig av erfarenheter med FTX kombinerat med bergvärme vid nybygge, framför allt angående ev buller? Tacksam för alla svar!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!