Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kevin
« skrivet: 12 november 2005, 15:20:45 »

Varför ha en folkpump....när det finns så mycket bättre alternativ...!!

Titta på en tysk pump....say no more.....där har du framtiden....  :-X
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 10 november 2005, 22:02:09 »

Dom få gångerna man behöver elpatronen i VVB kan man ju alltid kalla på "Extra VV" med knappen.

/Johan
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 10 november 2005, 19:21:00 »

Naturligtvis kanman använda andra växelventiler och patroner men frågan är om du sparar något på det eller om du jagar ören i onödan.

Det räcker med elpatron i VP. En elpatron till i VVB skulle iofs kunna ge en reservkälla ifall VP lägger sig helt på rygg men jag tycker det är helt onödigt.

/Johan

hej

jag håller ej med utopiazz . Sätt in en elpatron i ack tanken på 3kW. den får då fungera som extra el vid stort VV uttag eller om VV nivån sjunker under 40 grader mitt i tanken. Undere delen blir som hos mig vid varje tappning nerkyld av 10 gr vatten som är KV temp.
Det gör att med skiktning är det i bland 30 gr i boptten men väl 55 grader i topp av tanken (pga skiktning)

Har du endast elpatron i VP måste den gå till om du skall få extra el till VV och det ger dig anser jag extra elförluster.
Den i VP får istället fungera som extra el vid höjning av rad temp i extrem kyla.

VVC och temp måste du ta hänsyn till att tids vis måste VV gå upp till över 55 gr för att minska bakterie tillväxt. av den anl förespråkar jag extra elberedare som topping up speciellt om värmekällan ej ligger nära tappstället. VP programmet får styra VVC funktionen+XVV var 14 dar.

Stypning av flöde tilltappvatten har jag så max 8-10 L/min kan tappas. Det med för "lite längre tid för att fylla exv bubbel bad men du lider aldrig brist på VV, för VP kan i alla läge hjälpa till vid större VV behov.
A
Skrivet av: Taikon
« skrivet: 10 november 2005, 15:16:34 »

Jag har nu bestämt mig för att koppla en Nibe 1130-10 till en 500 liters acktank med 2 slingor i botten (en för eventuell framtida solfångare) och en i toppen. Och när jag börjar fundera på att hur jag skall koppla in det här så slår det mig att jag nog måste ha 2 växlings ventiler, eller hur? En extra för att styra var vb returen skall komma ifrån. Eller har jag fått det hela fullständigt om bakfoten? Sc:,h

En annan fundering jag har är det här med att bara ett delflöde av golvvärme kretsen skall passera genom den nedre delen av tanken. Hur stort skall detta delflöde vara. Jag vill ju att tanken skall fungera som volymförstorare för golvvärmesystemet. Kan man inte köra hela flödet via tanken eller förstörs skiktningen då? :-\

Och VVC:n, jag antar att jag kopplar returen på den mellan övre och nedre slingan. Men skall jag verkligen ha en blandnings ventil? Om man kör med VVC då måste man väll strypa ner temperaturen vid respektive kran, annars får man väll onödigt stora förluster? ???

Det börjar närma sig beställningdax så jag måste räta ut dom sista frågetecknen.
/Peter
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 18 augusti 2005, 10:21:08 »

Naturligtvis kanman använda andra växelventiler och patroner men frågan är om du sparar något på det eller om du jagar ören i onödan.

Det räcker med elpatron i VP. En elpatron till i VVB skulle iofs kunna ge en reservkälla ifall VP lägger sig helt på rygg men jag tycker det är helt onödigt.

/Johan
Skrivet av: Taikon
« skrivet: 18 augusti 2005, 10:10:50 »

Jag lägger mig platt och konverterar fullt ut från inbyggdism till friståendeism. Och du har rätt CarMan, det är självklart en synd att inneha en elberedare. ;)

Det som jag framför allt tittar på nu är en slingberedare (en Borö enl. tråd 3746) med två slingor i botten, där jag i framtiden hoppas kunna utnyttja den ena för att värma en pool. Mina frågor och funderingar nu är:

Kan jag köra hela golvvärmeflödet genom den nedre delen av tanken och utnyttja den som första radiator, eller kan jag bara köra ett delflöde?

Om jag kopplar in VVC så skall jag koppla in returen från den mellan den övre och nedre VV-slingan, eller hur?

Ang elpatron, skall jag ha patron i både pump och tank eller bara på ett ställe. Hur kopplar jag in/ställer in detta på bästa sätt m.a.p. temphöjning för legionella?

Måste man använda Nibes eltillsats och växlingsventil eller har t.ex. Rinkaby några prisvärda alternativ?

Peter
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 16 augusti 2005, 22:42:24 »

Se vår tråd om ack tank och dess teori. Där har vi utrett olika bra fakta.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,3746.msg35593.html#msg35593

Test körning
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,3746.msg35822.html#msg35822


Med detta får man inget VV behov problem i framtiden.

Skrivet av: PerJ
« skrivet: 16 augusti 2005, 22:39:09 »

Hej,

Jag förespråkar också en delad lösning utav följande skäl:

Flexiblare lösning för framtida nya energikällor, idag är det ingen som vet hur energipriserna ser ut om 10 år, kanske ej heller om 5 år. Tex förespråkar jag dubbla slingor i botten så att man kan installera solfångare etc. Innan dess använder man den som extra boster för varmvattenberedningen

Livslängden på VVB och acktanken är förhoppningsvis betydligt längre än VP, inga rörliga delar.

Med en väldimensionerad slingtank for man god tillgång till varmvatten, dessutom rätt kopplad ger den högre års COP för värmepumpsinstallationen.

Är skeptisk till både funktion och kapacitet på VVB med inbyggd beredare dels pga värmeöverförande yta, skicktning och möjlighet att ladda värme med VP.

Borö TIV500 har en vettig konstruktion.

PerJ
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 16 augusti 2005, 21:41:40 »

Hade nog samma funderingar som du har när vi köpte vår anläggning. Jag har dessutom ett mindre hus på tomten som hyrs ut vilket gjorde valet ganska enkelt för oss. Rent prismässigt skillde det kanske 3-4kkr mellan lösningarna (dyrare med delad lösning) men jag tyckte faktiskt fördelarn vägde över till delad lösning.

Sen kan man ju se det så att om en VVB håller i kanske 20-25år och en VP i kanske 15år. Varför byta båda om bara VP är slut. Om man sen inte har utrymmesbrist i pannrummet så blir valet ännu enklare.

Och som sagt, VV kan man alltid ha för lite av ;)

/Johan
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 15 augusti 2005, 20:33:47 »

Jag själv köppet för snart ett år sedan en 1215 8,5 för jag tyckte att det var bra att beredaren satt inne då det tog mindre plats.
I dag ångrar jag köpet, jag ska instalera ett bubbelbad på 300 liter & då ränget inte varmvattnet, så jag skulle givetvis ha köpt en 1115, men det är lätt att vara efterklok.
jag kommer nu att köpa en VPA 300/200 & koppla in mor värmepumpen, så jag kommer alltså bygga om min 1215 till en 1115. När jag gör deta kommer den inbyggda beredaren på 160 liter inte att andvändas längre, så då andvänder jag denna beredare som "antiknäpptank"

jag har ett mycket varmt borr hål & detta gör att min 8,5:a levererar mycke effekt, när jag idag gör varmvatten så är effekten högre än vad den lilla dubbelmanteln på 70 liter hiner att hantera så jaf får 3 starter på pumpen inom 2h efter ett större varmvatten utag ( man värmer yttermanteln till 55gradet & pumpen stannar, vattnet inne i beredaren blir ej 55grader & en ny starf komer när tempraturen jämnat ut sig)

& sista skälet till att köpa en 1115 är att du inta kan justera flödet på vattnet igenom dubbelmanteln på en 1215.
vist går det att instalera en strypventil enkelt, men rakt av funkar det ej.


så mitt råd är att köpa en 1115 & en vpa 300/200 & instalera en knäppnings tank efteråt om du besväras av knäppningarna.
(om du nu inte vill ha en 1215 som jag & koppla om den som jag ska göra, för att få knäpptanken inbygd)

förstod inte vad du skulle ha för vvb ??? ska du ha den inbygda + en elberedare ? så får man väll inte göra ;)
Skrivet av: Taikon
« skrivet: 15 augusti 2005, 10:19:33 »

Jag har ägnat mycket tid under det senaste året med att studera detta forum. Trots det så har jag haft väldigt svårt för att bestämma mig för vad jag vill ha, men så här ser det ut just nu.

Nibe 1215-8,5 alt 1230-10
VVB 300 liter (2 duschar, hörnbadkar)
VVC
100 liter ”knäpptank” (volym golvvärme ca105 liter)

Det jag har ältat hela tiden är om jag ska ha en 1115 (1130) istället.
Så nu är min fråga. Ni som har valt ”fristående” värmepump, varför har ni gjort det? Är det billigare eller bättre? Själv lutar jag åt den inbyggda lösningen pga att det verkar enkelt att installera och ansluta VVC.
Borde jag tänka om?

Peter

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!